Studenten kunnen niet bij Brabantse voedselbanken terecht ondanks schrijnende situaties: ‘Dat is heel scheef’
podcastIn veel van de grote Brabantse studentensteden kunnen studenten niet terecht bij de voedselbank, terwijl ze boven de provinciegrens vaker wel daar kunnen aankloppen. Steden zoals Tilburg en Eindhoven weigeren alle studenten ongeacht hun soms schrijnende situatie. De enige uitzondering is als studenten een kind hebben.
Podcastserie GigaBrabander
GigaBrabander is een initiatief van studenten van de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek gericht op Brabantse studenten die uit Brabant zijn verhuisd voor hun studie.
De uitzendingen zijn gemaakt door Meike Marchand, Roos Le Rutte, Fleur Broeders, Rard van der Hoven, Lotus Bisseling, Marloes Smits en James de Haan.
Aflevering ‘GigaGeld’ is verderop in dit bericht te beluisteren.
Van de twaalf grote studentensteden in Nederland sluiten drie voedselbanken studenten sowieso uit ongeacht hun situatie. De andere voedselbanken vinden dat studenten wel een plek bij hen kunnen krijgen als ze voldoen aan de norm. Dit is ook de richtlijn van de Landelijke Voedselbank, zegt een woordvoerder: ,,Onze voedselbanken zijn zelfstandig en maken hun eigen beleid. Ze volgen het advies van de Landelijke Voedselbank, maar hoeven het niet een op een over te nemen.”
Tilburg en Eindhoven sluiten studenten uit
Tilburg, Eindhoven en Enschede volgen het landelijke advies niet. ,,We gaan ervan uit dat studenten genoeg verdienen met hun bijbaantje of hun lening en hiermee voor zichzelf kunnen zorgen”, legt de Tilburgse Voedselbank uit. ,,Verder verwacht ik dat we niet genoeg voedsel hebben voor iedereen, wanneer we studenten aannemen.”
Er is één uitzondering: ,,Als er kinderen in het spel zijn, bekijken we de aanvraag wel.”
Luister hier naar de podcast:
‘Niet de juiste doelgroep’
Voedselbank Eindhoven heeft dezelfde redenering om studenten geen voedselpakket aan te bieden. Bij Voedselbank Enschede vertellen ze dat studenten niet de juiste doelgroep zijn.
,,Jongeren hebben meer mogelijkheden om een baantje te vinden. En als dat niet kan hebben ze ouders om op terug te vallen”, reageert de woordvoerder van de voedselbank Enschede.
In tegenstelling tot deze steden heeft de voedselbank van Den Bosch een soepelere regeling tegenover studenten. ,,Als studenten te krap zitten, kunnen ze bij ons terecht. Wij hebben hier dan ook meerdere studenten die een voedselpakket afhalen. Sommigen van hen hebben meervoudige problematiek.”
Studenten hebben de mogelijkheid zelf hun situatie te veranderen.
Volgens Karin Radstaak van het Nibud kan het geen kwaad dat studenten niet terecht kunnen bij een voedselbank. ,,Studenten hebben de mogelijkheid zelf hun situatie te veranderen.” De woordvoerster van het Nibud doelt op ouders die geld kunnen geven of bijbaantjes die studenten makkelijker kunnen krijgen.
Ook weet ze dat de situatie van een student vaak verandert wanneer ze klaar zijn met studeren. De kans is groot dat afgestudeerden een baan en vast inkomen krijgen. ,,En als het heel anders loopt dan verwacht, waardoor je de studieschuld niet kan betalen, dan kan je kwijtschelding aanvragen.”
Wel vindt ze de regeling voor toelatingseisen bij de Voedselbank behoorlijk streng. ,,Dat niet iedereen er zomaar terechtkan is streng. Dus misschien moet hier sowieso naar gekeken worden.”
‘Sommige studenten hebben voedselbank echt nodig’
Hoe zit het met de student die niet zomaar bij zijn ouders kan aankloppen of het te druk heeft om veel uren naast zijn studie te werken? Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, kent genoeg schrijnende verhalen.
,,Ik hoor van studenten dat ze het financieel heel krap hebben vanwege de stijgende energie- en huurprijzen. De voedselbank zal niet voor iedereen nodig zijn, maar er zijn wel studenten die het zal helpen”, aldus Van Velzen.
Hulp van gemeente is broodnodig, maar je hebt ook écht brood nodig
Nu is het zo dat studenten met geldzorgen terechtkunnen bij sommige gemeentes om hulp te krijgen bij slimmer omgaan met geld. ,,Dat is broodnodig, maar je hebt ook écht brood nodig. En daar is de voedselbank natuurlijk voor.”
Het is volgens Van Velzen ‘heel scheef’ dat studenten worden uitgesloten van een landelijke noodvoorziening. ,,Vinden we het kunnen dat we bepaalde groepen uitsluiten puur omdat we het lastig vinden? Ik vind het heel zorgelijk dat we een tekort hebben bij de voedselbanken. We moeten daarin investeren, in plaats van bezuinigen op andere mensen.”
Beluister hier alle andere afleveringen van GigaBrabander:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frans van Gestel is de 41e Udenhoutse Broeder
UDENHOUT - In Udenhout werd zondag de ‘supervrijwilliger’ van het jaar bekend gemaakt door het Genootschap van de Udenhoutse Broeder. Hun nieuwe lid is Frans van Gestel (53) uit Biezenmortel vanwege zijn inzet op vele vlakken. -
PREMIUM
Boze boeren en paniekerige politici; hoe Brabant door het CDA vier jaar lang in een wilde achtbaan zat
DEN BOSCH – Met de verkiezingen in aantocht komt er binnenkort een eind aan een knotsgekke bestuursperiode in Brabant. Tijd voor een terugblik op vier jaar vol vuurwerk bij het provinciehuis: buiten van protesterende boeren, binnen van politici die twee coalities opbliezen. Hoe raakte de Brabantse politiek in deze heftige storm verzeild? En belangrijker: hoe komt ze er weer uit? -
Vermiste 83-jarige vrouw aangetroffen in sloot in Lepelstraat, met ambulance naar ziekenhuis
LEPELSTRAAT - Een vermiste 83-jarige vrouw is zondagochtend gewond in een sloot in Lepelstraat aangetroffen. De hulpdiensten hebben het slachtoffer uit het water gehaald. Een trauma-arts, die met een helikopter naar de ’s Heerenhoefweg kwam, heeft de vrouw kort nagekeken voor ze met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Deze pagina gaat verdwijnen, lees hier hoe u uw eigen gemeentepagina kunt instellen
Op deze pagina vond je altijd het nieuws uit de streek. Om je nog lokaler nieuws te bieden, biedt het ED je nu een pagina aan met het nieuws uit jouw gemeente én de directe omgeving. -
PREMIUM
Kikkererwten eten in Het Gouvernement dat na jarenlange renovatie de deuren opent als restaurant met plek voor 240 gasten
BERGEN OP ZOOM - Het heeft ondernemer Marcel Simons bloed, zweet en tranen gekost. Maar na ruim zeven jaar plannen smeden is het eindelijk zover: het Gouvernement heropent maandag de deuren als restaurant de Gouverneur. ,,Het is een kwestie van een hele lange adem hebben.”