Volledig scherm
Minister Schippers (Volksgezondheid), hier op de foto, en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) melden de Tweede Kamer dat Q-koortsslachtoffers 'een vorm van tegemoetkoming' krijgen. © ANP

Tegemoetkoming voor Q-koortsslachtoffers

UPDATEDEN HAAG - Slachtoffers van Q-koorts krijgen ‘een vorm van tegemoetkoming’. Dat laat het kabinet weten aan de Tweede Kamer. In totaal wordt hiervoor 10 miljoen euro gereserveerd.

Het huidige kabinet gaat de tegemoetkoming uitwerken, maar ‘besluitvorming over de precieze vorm en invulling is aan een nieuw kabinet’, zo wordt gemeld.

De Nationale Ombudsman heeft eerder gezegd dat een concreet gebaar richting slachtoffers nodig is, als blijk van erkenning. Het kabinet had al aangekondigd hierop nog te zullen reageren.

Het kabinet zegt nu: ,,Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden."

Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion - stichting voor mensen met Q-koorts, wijst er in een eerste reactie op dat de tegemoetkoming tien jaar na de uitbraak van de bacterie komt. ,,Dat is natuurlijk veel te laat." Het nieuws rijt opnieuw wonden open, terwijl het kabinet nog veel onduidelijkheid laat bestaan, zegt hij. Krijgen alleen mensen die nog ziek zijn een vergoeding? Krijgen ook nabestaanden van de minstens 74 overleden slachtoffers een bedrag? Dat valt allemaal niet te lezen in de brief, zegt Brunninkhuis. ,,Het zijn tien pagina's wol. Van wol kun je een trui brengen, maar het is nog geen oplossing voor mensen." Brunninkhuis plaatst het bedrag van 10 miljoen euro bovendien in perspectief: ,,Vandaag werd ook bekend dat boeren een bijdrage krijgen in hun regenverzekering. Daar wordt ook 10 miljoen euro voor uitgetrokken."

Brunninkhuis is betrokken bij de rechtszaak die 300 slachtoffers tegen de Staat hebben aangespannen. Hij is niet van plan zich als eiser terug te trekken, nu de overheid een gebaar maakt.

Verheugd
De provincie Brabant is wel blij met de tegemoetkoming van het kabinet. Gedeputeerde Henri Swinkels: ,,De minister komt haar belofte na om nog voor het zomerreces te reageren op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman, Brabant Advies en Q-kompas. Of de brief ook geheel aan de verwachtingen van de Q-koorts patiënten voldoet is echter nog de vraag.'' Het is volgens Swinkels maar de vraag of de 10 miljoen euro recht doet aan de Q-koortspatiënten. Dat hangt af van de uitwerking.