Volledig scherm
Gerard de Korte bij zijn installatie als bisschop in de Sint Jan in Den Bosch. © Ramon Mangold

Theologen prijzen reactie van bisschop De Korte op clash tussen kardinaal en paus: 'Goed genoeg'

DEN BOSCH - ,,Hij neemt me de woorden uit de mond", reageert cultuurtheoloog Frank Bosman op de column waarin de Bossche bisschop Gerard de Korte zich behoedzaam uitlaat over de gepeperde kritiek van zijn kardinaal Wim Eijk op paus Franciscus I.

,,De Korte waarschuwt zonder te veroordelen. Benoemt problemen zonder namen te besmeuren. Vraagt om ruimte in plaats van nieuwe beperkingen. Daagt uit om na te denken. En hij wijst erop dat de christelijke traditie zich 2000 jaar heeft ontwikkeld. Dat betekent dat 'de Kerk' zowel dezelfde blijft als steeds verandert."

Volledig scherm
Kardinaal Wim Eijk. © ANP

De Korte greep deze week zijn vaste column in het Nederlands Dagblad aan om Eijk - zonder diens naam te noemen - van repliek te dienen. 'Goed genoeg', luidt het bondige commentaar daarop van Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg. Volgens Van Geest is het prima dat de kardinaal de leer van a tot z kent. ,,Maar Augustinus zegt: het huwelijk is een goed en het religieuze leven is een hoger goed. Analoog hieraan kun je misschien zeggen: kennis van de moraaltheologie is een goed en een pastoraal hart is een hoger goed in de kerk, die als veldhospitaal wordt gezien door de paus." 

Mariënburgvereniging

De Mariënburgvereniging van kritische katholieken heeft zich in een open brief tot kardinaal Eijk gewend.  'Hoewel wij uw oprechte zorg over de eenheid van de kerk en over de zuiverheid van ons geloof waarderen, zijn wij de mening toegedaan dat elke tijd zijn eigen manier kent om deze eenheid en zuiverheid te beleven en te waarborgen. (..) Wij zijn blij met een Paus die het pastorale aspect van ons geloof voorrang geeft op de soms hardvochtig uitpakkende wet. Die inziet dat mensen naar het perfecte moeten streven, maar dat dit voor weinig mensen haalbaar is. Die inziet dat God liefde is, en dat wij mensen naar dit voorbeeld moeten handelen. Die naar wij denken ook de eenheid van Gods Volk wil bewerkstelligen, zich realiserend dat dit Volk niet homogeen is maar bestaat uit vele oprecht gelovige individuen.'

Harm Schilder

Volledig scherm
Harm Schilder in de lege kerk aan de Ringbaan West in Tilburg. Vorig jaar verruilde hij zijn parochie daar voor die in Bladel. © Beeld werkt

Bijval voor Eijk komt van pastoor Harm Schilder uit Bladel. ,,Wat ik begrepen heb is dat het bisdom Rotterdam zich ook achter de brief van Eijk heeft geschaard. Het is de vraag wat de andere bisdommen doen. Een paus bekritiseren is niet helemaal nieuw in de kerk. Petrus en Paulus hadden al een clash, omtrent de omgang van joodse christenen met niet-joodse christenen. Uiteindelijk zijn ze eruit gekomen. Dat zal nu ook lukken. Daarbij geldt: iets is niet waar omdat de paus het zegt, maar de paus zegt (als het goed is) iets omdat het waar is. Het eerste is papisme, het tweede katholicisme." Volgens Schilder heeft Eijk er goed aan gedaan het debat aan te slingeren. ,,Het onderwerp leeft in de kerk. Dan is zwijgen geen oplossing. Het kerkelijk inzegenen van homoseksuele relaties en het geven van Communie aan protestanten is zo oneigen aan de katholieke traditie, op grond van haar antropologie en liturgie, dat je het risico loopt los te raken van je wortels en uit te komen bij relativisme." In de visie van Schilder is Eijk een aanvaller en De Korte een verdediger. ,,Zijn beiden niet nodig op het veld?"

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement