Grote drukte bij de Kindertelefoon, waar ook extra veel zorgwekkende gesprekken bij zitten. Het thuiszitten werkt spanning, en geweld, in de hand.
Volledig scherm
PREMIUM
Grote drukte bij de Kindertelefoon, waar ook extra veel zorgwekkende gesprekken bij zitten. Het thuiszitten werkt spanning, en geweld, in de hand. © Wouter Borre

Toenemende zorg voor geweld tegen kinderen bij thuiszitten

EINDHOVEN - Instanties maken zich grote zorgen over toenemend huiselijk geweld naar kinderen nu iedereen thuiszit. Brabantbreed worden snel extra plaatsen vrijgemaakt bij de noodopvang. 

Quote

We krijgen minder meldingen van huiselijk geweld maar dat is geen goed teken”

Judith Kuijpers van Veilig Thuis

Het sterkste signaal komt van de Kindertelefoon. Landelijk krijgt die  dagelijks 1500 gesprekken binnen; normaal zijn dat er zo’n duizend. ,,Het gaat om klein en groot leed. Niet doorgaan van de schoolmusical, maar ook angst voor zichzelf en familie.” Wekelijks zitten er echter ‘een extra paar honderd’ bij die ‘absoluut zorgwekkend zijn wegens een onveilige thuissituatie’. 

Stichting Veilig Thuis maakt zich eveneens zorgen. Opmerkelijk genoeg komen daar nu minder meldingen binnen. Maar directrice Judith Kuijpers vindt dat geen goed teken. ,,Professionals werken op afstand, dus zien ze minder.” Dat er meer mis is, ligt volgens haar voor de hand. ,,Corona heeft een enorme impact op iedereen. De duur ervan en de isolatie kunnen extra stress en spanningen veroorzaken. Dit zijn grote risicofactoren.”