De slaapbank BR 02 van Martin Visser bij Spectrum, zijn bekendste ontwerp.
Volledig scherm
PREMIUM
De slaapbank BR 02 van Martin Visser bij Spectrum, zijn bekendste ontwerp. © Spectrum

Topontwerpers brengen eerbetoon aan groot designer Martin Visser

Een tribute aan ontwerper Martin Visser (1922-2009), dat is wat het in Eindhoven gevestigde design-meubelmerk Spectrum en het Centraal Museum in Utrecht hebben gemaakt. Zeven topontwerpers is gevraagd de Bergeijkse ontwerper te eren met een nieuw meubel.

Een advertentie voor de slaapbank BR 02 uit 1967.
Volledig scherm
Een advertentie voor de slaapbank BR 02 uit 1967. © Spectrum

Zit-ie lekker? Ja. Slaapt-ie goed? Ook. Absoluut. Weet ik uit eigen ervaring. Zestig jaar geleden ontwierp Martin Visser zijn beroemde bank. De BR 02 (Bank Rusten nummer 2), de even eenvoudige als geniale slaapbank, waarvan er ook nu nog elke dag een wordt verkocht. Dat is uitzonderlijk voor een designstuk. Het is dan ook een klassieker, net als de even befaamde zigzagstoel van Gerrit Rietveld.

Visser (1922-2009) maakte de bank voor ’t Spectrum, het meubelmerk in Bergeijk waar hij jarenlang hoofdontwerper was. En nu, zes decennia later, eert datzelfde Spectrum hem met een presentatie in het museum waar veel van zijn meubels zijn opgenomen in de vaste collectie. Zijn werk is helder, functioneel en heel praktisch. Veel staal, leer en hout gebruikt hij. In de jaren 60 bepaald opvallend, naast de gangbare, zeer degelijke eikenhouten meubelstukken van opa en oma.

 1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
  VIDEO/UPDATE

  Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

  BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.
 2. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
  PREMIUM

  Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

  ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.