De slaapbank BR 02 van Martin Visser bij Spectrum, zijn bekendste ontwerp.
Volledig scherm
PREMIUM
De slaapbank BR 02 van Martin Visser bij Spectrum, zijn bekendste ontwerp. © Spectrum

Topontwerpers brengen eerbetoon aan groot designer Martin Visser

Een tribute aan ontwerper Martin Visser (1922-2009), dat is wat het in Eindhoven gevestigde design-meubelmerk Spectrum en het Centraal Museum in Utrecht hebben gemaakt. Zeven topontwerpers is gevraagd de Bergeijkse ontwerper te eren met een nieuw meubel.

Een advertentie voor de slaapbank BR 02 uit 1967.
Volledig scherm
Een advertentie voor de slaapbank BR 02 uit 1967. © Spectrum

Zit-ie lekker? Ja. Slaapt-ie goed? Ook. Absoluut. Weet ik uit eigen ervaring. Zestig jaar geleden ontwierp Martin Visser zijn beroemde bank. De BR 02 (Bank Rusten nummer 2), de even eenvoudige als geniale slaapbank, waarvan er ook nu nog elke dag een wordt verkocht. Dat is uitzonderlijk voor een designstuk. Het is dan ook een klassieker, net als de even befaamde zigzagstoel van Gerrit Rietveld.

Visser (1922-2009) maakte de bank voor ’t Spectrum, het meubelmerk in Bergeijk waar hij jarenlang hoofdontwerper was. En nu, zes decennia later, eert datzelfde Spectrum hem met een presentatie in het museum waar veel van zijn meubels zijn opgenomen in de vaste collectie. Zijn werk is helder, functioneel en heel praktisch. Veel staal, leer en hout gebruikt hij. In de jaren 60 bepaald opvallend, naast de gangbare, zeer degelijke eikenhouten meubelstukken van opa en oma.