Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Uiteenlopende reacties op plan voor nieuw onderwijssysteem

DEN HAAG/EINDHOVEN - Onderwijs moet op de schop. Kinderen moeten vroeger beginnen met leren en pas later, rond hun vijftiende, de keuze maken voor hun vervolgopleiding. Schoolsoorten vmbo, havo en vwo verdwijnen op termijn.

Dat staat in een discussiestuk dat veertien onderwijsorganisaties - van kinderopvang tot universiteit - dinsdag hebben gepresenteerd. De ambitieuze plannen kosten in tien jaar tijd vele miljarden. Alleen op die manier kunnen problemen in het onderwijs worden opgelost, stellen de organisaties. Het gaat bijvoorbeeld om het groeiende lerarentekort, de hoge werkdruk, de teruggelopen leesvaardigheid, ongelijke kansen en de onderwaardering van het beroepsonderwijs.

Alle kinderen moeten het recht krijgen om al op 2,5-jarige leeftijd twee dagen per week spelenderwijs onderwijs te volgen. Kinderen moeten niet alleen op jongere leeftijd beginnen met leren, ze moeten ook later kiezen of ze een beroepsopleiding of academisch onderwijs willen volgen; rond hun vijftiende. Leerlingen zitten langer in een soort brede brugklas.

Uiteenlopende reacties

De reacties op de plannen lopen uiteen. Schoolleider Alexander Fransen van basisschool De Wilakkers in Eindhoven zit niet te wachten op een verandering van het systeem. De acht jaar basisonderwijs geven volgens hem goed aan waar een kind uiteindelijk op zijn plek komt te zitten.

Quote

Wij zien dat een vroege selectie voor veel kinderen niet goed is

Arn Bressers, Rector-bestuurder van het Commanderij College in Gemert

Arn Bressers, rector-bestuurder van het Commanderij College in Gemert, spreekt van een voorstel dat in de basis goed is. ,,Dat blijkt ook uit eigen onderzoek dat we samen met het basisonderwijs in de regio hebben gedaan. Wij zien dat een vroege selectie voor veel kinderen niet goed is." Het Commanderij is op de locatie Beek en Donk een traject aan het opzetten waarin de keuze uitgesteld wordt. ,,Wij zitten ook erg vooraan. In Duitsland kiezen ze op hun veertiende, in Spanje op hun vijftiende." 

Zijn collega bij het Pius X-College in Bladel, Maarten de Veth, denkt daar anders over. ,,Een kind dat al vroeg weet dat hij metselaar wil worden, moet je niet de eerste drie jaar algemene vakken laten volgen. Daar doe je hem echt geen plezier mee."

  1. GroenLinks, SP, D66 en PvdD in Brabant: ‘onderzoek verband tussen slechte luchtkwaliteit en coronahaarden’
    PREMIUM

    GroenLinks, SP, D66 en PvdD in Brabant: ‘onderzoek verband tussen slechte luchtkwali­teit en coronahaar­den’

    DEN BOSCH - Nee, een keihard verband is een paar maanden na de eerste uitbraak in China nog niet te leggen. Maar toch: corona lijkt bovengemiddeld hard toe te slaan in regio's die bekend staan om hun slechte luchtkwaliteit, zoals Oost-Brabant. Daarom is nader onderzoek nodig, zo stellen de fracties van GroenLinks, SP, D66 en PvdD in een reeks vragen aan het provinciebestuur.