Uitzonderlijk: Brabander Tim (17) slaagt met zeven keer een 10 en zes keer een 9 op het gymnasium

OEFFELT - Gymnasiast Tim van Dijk, leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, heeft zijn eindexamen gehaald met gemiddeld een 9,5 op de eindlijst. Van Dijk, woonachtig in Oeffelt, haalde zeven keer een 10 en zes keer een 9. Hij deed net als alle andere leerlingen in acht vakken examen, maar volgde dit examenjaar in veel meer vakken dan vereist: 13.

Dat hij met hoge eindcijfers zou slagen, had de nuchtere Tim (17 jaar) wel verwacht, want hij stond er al erg goed voor. ,,Je eindcijfer hangt niet alleen af van het centraal eindexamen.”

Een alleskunner

Volledig scherm
Tim van Dijk © Marc Pluim

Afdelingsleider Jos Bruning van de school is enthousiast over zijn leerling: ,,We hebben altijd wel enkele briljante leerlingen, maar dit is heel erg uitzonderlijk. Hij volgde veel meer vakken dan andere leerlingen en is in álle vakken goed. Hij speelt ook nog piano. Hij is een alleskunner.”

Na de zomervakantie gaat Tim wiskunde en natuurkunde studeren aan de Radboud Universiteit. De opmaat naar een wetenschappelijke carrière? ,,Dat weet ik nog niet, maar ik zou het wel leuk vinden”, zegt Tim.

Bruning heeft er alle vertrouwen in. ,,Van Tim gaan we nog wel wat horen. Denk in de categorie van Robbert Dijkgraaf.’’ Dijkgraaf, bij het grote publiek bekend van DWDD, is hoogleraar in Amsterdam en won onder meer de Spinozapremie.

Tim kwam al eerder in het nieuws omdat hij meedeed aan de International Junior Science Olympiad. Daar nam hij het met rekenwerk op tegen de slimste tieners uit vijftig verschillenden landen. 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.