Volledig scherm
Foto ter illustratie © stock.xchnge

Van den Hout (SP): 'geen informatie over stikstof achtergehouden'; oppositie blijft furieus

DEN BOSCH - De oppositie in de provincie verwijt gedeputeerde Van den Hout een rapport te hebben achtergehouden over stikstofuitstoot in de industrie. De SP'er gaf geen duimbreed toe.

Toen de provincie vorig jaar een besluit nam over veel strengere regels voor de veehouderij, lag alle relevante informatie over luchtvervuiling op tafel. Dat benadrukte gedeputeerde Johan van den Hout (SP) in een debat dat draaide om de vraag of hij een rapport over de stikstofuitstoot van industriebedrijven achter had gehouden. Uit nieuwe cijfers bleek dat die wellicht hoger ligt dan de 1 procent die altijd is verondersteld; percentages van 3 tot zelfs 11 procent stonden genoemd. Van den Hout benadrukte echter dat die gebaseerd zijn op een steekproef, en bovendien gaan over industriële stikstof die in de bodem terechtkomt. En dat is iets anders dan de uitstoot zelf, aldus Van den Hout.

Een groot deel van de oppositie vond echter dat het rapport vorig jaar al op tafel had moeten liggen tijdens het cruciale veehouderijdebat. Want waar boeren hard worden aangepakt vanwege de stikstofuitstoot, blijft de industrie buiten schot, concluderen zij. Vooral initiatiefnemer voor het debat CU/SGP en de PVV roerden de trom, en spraken het vermoeden uit dat Van den Hout Provinciale Staten bewust de extra informatie onthield. Het CDA was milder. Maar de opstelling van Van den Hout, die zijn ergernis niet verbloemde, leek de fractie ertoe te brengen een motie van afkeuring toch 'schoorvoetend te steunen'. ,,Van den Hout bejegent de Staten en het maatschappelijk middenveld op een manier die niet past bij een gedeputeerde", vond René Kuijken. Een groot deel van de oppositie steunde die motie; een motie van wantrouwen van de PVV kreeg verder geen steun. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Invallen in drugspanden West-Brabant zijn opmaat voor meer: OM voorspelt tientallen interventies

    Invallen in drugspan­den West-Bra­bant zijn opmaat voor meer: OM voorspelt tientallen interven­ties

    RUCPHEN/STANDDAARBUITEN - Overheidsdiensten zijn maandag in Zuid-Nederland begonnen met een gezamenlijke actie tegen ondermijning in het buitengebied. Een van de eerste successen was de vondst 's middags in Standdaarbuiten van een opslagloods met duizenden liters grondstoffen voor synthetische drugs, zoals xtc en amfetamine. Voor de rest van de week worden nog tientallen acties aangekondigd.