Van der Weijden baalt enorm na staken wereldrecordpoging: ‘De man met de hamer knalde behoorlijk hard’

OOSTERHOUT - Maarten van der Weijden liet vrijdagmiddag weten ‘enorm te balen’ dat hij zijn poging moest staken om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. ,,Het ging heel goed, maar na een uur of 16 kwam de man met de hamer langs”, zei Van der Weijden.

De zwemmer kwam in Zwembad de Warande in Oosterhout 23 kilometer te kort om het huidige wereldrecord van 101,9 kilometer te verbreken. Van der Weijden zwom zo'n 18,5 uur. ,,De eerste 12 uur gingen heel goed, ik lag op schema. Maar de man met de hamer die na een uur of 16 langskwam, knalde behoorlijk hard. Mijn armen voelden steeds zwaarder aan. In overleg met mijn coach ben ik gestopt. Het wereldrecord kon ik nooit meer halen. Misschien ben ik iets te hard begonnen, de eerste 12 uur.”

Zwemcoach Marcel van der Togt heeft met Van der Weijden besproken hoe ze gang er weer in konden krijgen. Van der Togt: ,,Maarten kreeg het benauwd en ging steeds zwaarder ademen. Op een gegeven moment was duidelijk dat hij niet meer sneller zou gaan zwemmen, de tijden liepen op. Het blijft mensenwerk natuurlijk. Ik heb heel veel respect voor datgene wat hij doet. Het is jammer maar helaas.” Ook Van der Weijden toonde na afloop berusting. ,,Ik kan niet exact zeggen waar het dit keer aan ligt. Het zij zo.”

Maarten van der Weijden heeft zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren, gestaakt.
Volledig scherm
Maarten van der Weijden heeft zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren, gestaakt. © Pix4Profs/Casper van Aggelen