Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © René Manders/Foto Meulenhof

Varkenshouders in Oost-Brabant kunnen zich vanaf 25 november inschrijven voor saneringsregeling

EINDHOVEN/DEN HAAG - Varkenshouders die willen stoppen, kunnen zich in november intekenen voor de zogenaamde ‘warme sanering’ van de Rijksoverheid. Daarbij krijgen bedrijven voorrang die gevestigd zijn op plekken waar de geuroverlast voor omwonenden groot is.

De stoppersregeling werd twee jaar geleden in het regeerakkoord al aangekondigd. Eigenlijk zou de inschrijving vlak na de zomer plaatsvinden, maar toen was nog onduidelijk of de sanering aan de Europese regels voldeed. Dat onderzoek is nu afgerond, zo maakte landbouwminister Carola Schouten donderdagmiddag bekend. De regeling staat open voor ondernemers in de zogeheten concentratiegebieden Oost en Zuid. Daarbij omvat de zuidelijke regio heel Oost-Brabant en Noord-Limburg. Omdat meer dan de helft van de ruim 12 miljoen varkens in Nederland hier wordt gehouden, gaat een groot deel van de beschikbare 180 miljoen naar het opkopen van varkenshouderijen in dit gebied. 

Varkenshouders die deel willen nemen, kunnen zich van 25 november tot en met 15 januari 2020 inschrijven. Bedrijven in gebieden met veel geurhinder krijgen daarbij de eerste prioriteit. Die overlast wordt berekend met een geurscore, waarin drie aspecten worden meegerekend. De uitstoot van de varkenshouderij zelf, de afstand tussen het bedrijf en burgerwoningen in de buurt en het aantal woningen dat zich binnen een straal van een kilometer van een varkenshouderij bevindt.  

Intussen bevindt de agrarische sector zich in het oog van het stormachtige debat over stikstof. Zo kondigde het kabinet vorige week een tweede warme sanering aan, die zich richt op bedrijven aan de rand van kwetsbare natuurgebieden. De precieze voorwaarden daarvan zijn nog niet bekend; de provincie krijgt een grote rol om die sanering per regio vorm te geven. Nu de saneringsregeling voor de varkenshouderij is gepubliceerd, betekent dat dus ook beide regelingen in elk geval niet worden gecombineerd tot een grotere, overkoepelende saneringsregeling.

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.