Een optocht uit het oosten van het land, een paar jaar geleden. Verkleed als indiaan kan volgens Kick Out Zwarte Piet niet meer.
Volledig scherm
PREMIUM
Een optocht uit het oosten van het land, een paar jaar geleden. Verkleed als indiaan kan volgens Kick Out Zwarte Piet niet meer. © Pim Velthuizen

Veel vragen na carnavals-oproep Kick Out Zwarte Piet: Is een indianentooi dan racistisch?

DEN BOSCH - De oproep van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) om racisme met carnaval tegen te gaan, is op sociale media voer voor boosheid en grappen, maar roept ook veel vragen op bij goedwillende carnavallers. Want kun je dan niet zomaar meer als Japanse geisha verkleed gaan? Een woordvoerder van KOZP schetst zijn grenzen. 

Hoewel carnaval vaak draait om spot drijven, zal vrijwel niemand verkleed gaan met de intentie anderen te beledigen. Dat beseffen ze bij de actiegroep tegen Zwarte Piet, aldus een woordvoerder van de Bossche afdeling van KOZP. Toch ziet hij veel racisme, vertelt hij . Anoniem, want na eerdere bedreigingen houdt hij zijn naam liever uit de media. ,,We willen, net als bij Sinterklaas, dat iedereen zich welkom voelt bij carnaval.”