Volledig scherm
Fruitvliegjes houden van gistend fruit. Hier zitten ze op een lege wijnfles. © Sander Grootendorst

Vervelende fruitvliegjes in huis? Zo bestrijd je ze

De zomer barst los en ja hoor, daar zijn ook de fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? En belangrijker, hoe komen we er vanaf? Een aantal handige huis-tuin-en-keukentips om de overlast te beperken.

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.

Simpel

De officiële naam van de meest voorkomende fruitvlieg is drosophila menalogaster. Vaak wordt er gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is niet zo. Fruitvliegjes komen vanaf buiten je huis binnen, zodra ze iets lekkers ruiken. Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:

Was het fruit grondig: Was je fruit grondig onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen in de fruitschaal rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast.

Laagje rode wijn: Fruitvliegjes zijn ware alcoholisten. Zet daarom een lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn neer. Binnen de kortste keren zie je de eerste fruitvliegjes sneuvelen.

Afwasmiddel met azijn: Fruitvliegjes een hekel aan azijn. Zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plek waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. 

Zet een kruidenplantje bij fruit: Vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Zet daarom een kruidenplantje in de buurt van fruit. Je kunt de kruiden gebruiken tijdens het koken én je houdt de fruitvliegjes op afstand. 

Frisse lucht: Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en zuig regelmatig. Zo verwijder je larven en eitjes van de fruitvliegjes. Frisse lucht doet ook wonderen. Als de zon via het keukenraam naar binnen komt, is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Foto ter illustratie