Show Raveleijn.
Volledig scherm
Show Raveleijn. © Efteling

Vier dierenactivisten gearresteerd na verstoren paardenshow Raveleijn in Efteling: ‘Kinderen op tribunes huilen’

UpdateKAATSHEUVEL – Bij de paardenshow Raveleijn in de Efteling zijn zondag aan het begin van de middag vier personen opgepakt. Het gaat volgens een woordvoerder van het pretpark om dierenactivisten die naar aanleiding van alle ophef deze week de show wilden verstoren. De Vegan Strike Group zit achter de actie.

Tegen het viertal wordt aangifte gedaan van mishandeling van een of meerdere personen, geeft de politie aan. Ook worden ze verdacht van het verstoren van de openbare orde. De vier actievoerders zijn overgedragen aan de politie.

Demonstranten van de internationale actiegroep klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden nadat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster van de Efteling. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen.

Acteurs in actie

Op beelden is te zien dat de acteurs van Raveleijn de demonstranten zelf verjagen. Via de omroepinstallatie kregen de bezoekers te horen dat de show werd stopgezet. Alle bezoekers moesten de tribunes verlaten, aldus de pretparkwebsite. Na zo'n vier minuten waren de sympathisanten van de Vegan Strike Group van het toneel weggewerkt.

Extra beveiliging

De verstoorde voorstelling werd niet afgemaakt. De resterende uitvoeringen van Raveleijn zondagmiddag gaan wel door. Hierbij is extra beveiliging aanwezig. Die stonden ‘op alle hoeken’, zag Stefanie (27), die met haar man en twee kinderen (4 en 7) op bezoek was in het park. ,,Het was bij de voorstelling na alle ophef enorm druk. Veel kinderen willen de show toch graag afkijken.”

Het gezin van Stefanie dacht in eerste instantie dat de actievoerders bij de show hoorden. ,,Pas toen er werd geschreeuwd en er werd opgeroepen dat het publiek de attractie moest verlaten, begrepen we dat dat niet het geval was.” Toch bleef het merendeel van het de bezoekers nog even zitten. ,,Iedereen was toch nieuwsgierig.”

Quote

De Efteling let heus op de veiligheid, denken wij.

Stefanie, Bezocht Efteling met kinderen (4 en 7)

Een aantal jonge kijkers verliet huilend de tribunes. ,,Ik weet niet precies hoeveel, ze waren op twee handen te tellen. Onze kinderen werden er vooral erg stil van.” Met haar man probeerde ze aan de kinderen uit te leggen wat de actievoerders wilden zeggen. ,,Dat ze het zielig vinden voor de paarden. Maar De Efteling let heus op de veiligheid, denken wij.”

Bij de uitgang zouden de activisten een medewerker van de Efteling hebben bedreigd. ,,Een bezoeker moest ertussen komen, en uiteindelijk nam de beveiliging een man mee”, zag Stefanie.

Tekst gaat verder onder deze video waarop de demonstranten te zien zijn

Opspraak

Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.”

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. ,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit,” liet een woordvoerster weten aan deze krant. 

Voldoet aan regels

Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden. ,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.” 

Vegan Strike Group

De Vegan Strike Group is een organisatie die zich internationaal inzet tegen dierenleed. ,,Met ludieke en vreedzame acties proberen we de aandacht te vestigen op dit onderwerp”, zo valt te lezen op de Facebookpagina van de groep. 

,,In de Nederlandse media wordt er niet of nauwelijks gesproken over dieren die lijden in de vee-industrie, tijdens dierproeven of in circussen”, zijn ze van mening.

In 2008 werd de groep bekend in Nederland. Toen verstoorden sympathisanten van de Vegan Strike Group een televisie-uitzending van Paul de Leeuw. Ook stopten Nederlandse activisten ooit twee stierengevechten in Spanje.