Volledig scherm
Er wordt onderzoek gedaan in Etten-Leur naar de twee schietpartijen. © Perry Roovers - MaRicMedia

Vier mensen aangehouden na schietpartijen in Etten-Leur: 'Zestig auto's per nacht naar drugspleintje'

ETTEN-LEUR – Wat zich precies heeft afgespeeld vrijdagnacht in Etten-Leur, dat weet nog niemand. Wel lijken de twee schietpartijen, eentje aan de Havik en eentje aan de Putter, met elkaar verband te houden. vier personen zijn inmiddels aangehouden. Buurtbewoners vermoeden dat het te maken heeft met een drugsdeal die verkeerd is afgelopen. ‘’s Nachts rijden hier wel zestig auto’s naar dat drugspleintje’.

'Meest heftige dit jaar'

Omwonenden verzamelen zich rond de politielinten. Het gebied rondom de Havik is enkele uren na het incident nog altijd afgezet. Politieagenten bellen aan bij buurtbewoners. Twee politiehonden zijn ingezet voor onderzoek in de buurt. Net als een forensisch team. 

,,Dit is een hele rustige wijk. Hier gebeurt nooit wat. Het omkappen van een boom was tot nu toe het meest heftige dit jaar”, omschrijft een 57-jarige buurtbewoner de wijk rondom de Havik.

Alarmnummer

Volledig scherm
Van de Havik naar de Putter in Etten-Leur is het ongeveer 900 meter. © Maps

Vanaf een adres aan de Havik belde vrijdagnacht om 03.45 uur een man het alarmnummer met de mededeling dat hij neergeschoten was. Toen de politie daar aankwam, troffen zij inderdaad een slachtoffer (35) aan met een schotwond.

Tweede schietincident

Slechts acht minuten later komt er een tweede melding binnen. Een schietpartij aan de Putter. Een adres dat hemelsbreed 750 meter verderop ligt. Ook hier treft de politie een slachtoffer (30) met schotwond aan. Tevens waren er twee andere personen in de woning aanwezig. Omdat zij een onsamenhangend verhaal vertelde zijn zij beiden aangehouden.

Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie meldt dat beiden nog aanspreekbaar waren, toen ze werden gevonden. Eentje schijnt er ernstig aan toe te zijn.

Drugslab

De buurtbewoner woont inmiddels 25 jaar in de straat naast de Havik. ,,Ik heb vannacht niks gehoord. Rond 04.00 uur werd ik wakker van de politiehelikopter. Die ging vlak over mijn huis heen”, voegt hij toe.

Een andere buurtbewoonster knikt beamend. ,,Mijn hond sloeg aan rond dit tijdstip. Ik zag overal politiebusjes, maar zelf had ik daarvoor niks geks gehoord.”

Volgens de buurtbewoners gaan er geruchten dat het te maken zou hebben met drugs. Vorig jaar is er in november een 28-jarige man aangehouden op de Havik vanwege het vermoeden van een drugslab. De politie vond toen verschillende soorten drugs en een nepvuurwapen in huis.

Drugspleintje

Een kleine kilometer verderop, in de Putter, hebben de buurtbewoners ook niks opvallends gehoord vrijdagnacht.

(Tekst gaat verder onder foto) 

Volledig scherm
Politie aan de Putter in Etten-Leur. Hier is vrijdagnacht een tweede slachtoffer (30) aangetroffen. © Cobine van der Louw

,,Zo ruimt dat zooitje zichzelf op”, aldus een 40-jarige buurtbewoonster. Ook haar hond sloeg afgelopen nacht aan. ,,Kon ze maar zeggen wat ze heeft gehoord. Nu weten we helemaal niks. Nou ja, het zou wel te maken hebben met dat drugspleintje daar”.

De bewoonster wijst een parkeerplaats aan dat aan de Koolmees ligt. Een doodlopende straat met parkeervakken. Precies tussen de Putter en de Havik in. ,,Daar staat het om bekend. ’s Nachts rijden auto’s hier af en aan. Soms wel zestig op een avond.”

Drugsrotzooi 

Een man die aan dit pleintje woont beweert hier al jaren overlast van te ondervinden. ,,Veel lawaai en drugsrotzooi.”

De politie laat weten nog volop met het onderzoek bezig te zijn.