Appen op de fiets is er straks niet meer bij
Volledig scherm
Appen op de fiets is er straks niet meer bij © ANP

Vijf vragen over het appverbod op de fiets

Het is officieel: vanaf 1 juli mag je niet meer appen op de fiets. Als je dan wordt betrapt, kan je een boete verwachten van 95 euro. Maar hoe zit dan met navigeren en muziek luisteren? En wat als je stilstaat? Vijf vragen over de nieuwe wet. 

Gemiddeld gebruikt nu 49 procent van de Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon terwijl ze fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte dat afgelopen november verscheen.

Het wordt per 1 juli sowieso verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is ruimer dan de huidige term ‘mobiele telefoon’ om alvast rekening te houden met de toekomst.

1. Wat mag ik nog wel vasthouden op de fiets?

Je stuur. Verder wordt elk elektronisch apparaat vanaf 1 juli verboden. Dus geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers meer tijdens het fietsen. 

2. Hoe moet ik m'n navigatie of muziekspeler dan gebruiken? 

Handsfree navigeren en muziek luisteren mag nog wel. Dat kan bijvoorbeeld door oortjes of een koptelefoon te gebruiken waarmee je het apparaat bedient. Al moet je wel zorgen dat het volume niet te hard staat of één oortje uit hebt. Omgevingsgeluid moet hoorbaar zijn. Voor navigatie kan je een houder gebruiken die je op je stuur monteert. 

3. En wat als ik stilsta? 

Dan mag je bovenstaande apparaten uiteraard wel gebruiken. Zolang je maar niet in de weg staat natuurlijk en geen gevaar vormt voor de rest van het verkeer. 

4. Hoe streng wordt de wet gehandhaafd?

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP

Streng. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) liet begin dit jaar al weten dat hij wil dat de wet in het begin extra gehandhaafd wordt. De bewindsman noemt het gebruik van de smartphone op de fiets gevaarlijk. Het handhaven moet op een zodanige manier gebeuren dat het goed effect heeft, aldus Grapperhaus. ,,Dit is een norm die we nu heel duidelijk aan het stellen zijn.’’

De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) zei eerder over het aankomende appverbod op de fiets: ,,Wanneer je je in het verkeer begeeft moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.’’

5. Welke andere boetes kan ik nog meer op de fiets krijgen? 

Het bedrag van 95 euro is afgestemd op andere sancties die al gelden voor verkeersovertredingen.

Zo kost voor fietsers rijden onder invloed momenteel 100 euro, rechts inhalen en door rood licht rijden 95 euro. Een stopteken van de politie negeren is substantieel duurder: 150 euro. Bij al deze bedragen komen nog administratiekosten.