Volledig scherm
De vlag van de Europese Unie. Voortaan ook in Brabant. © ANP XTRA

Vlagvertoon: Europese vlag prominent in Statenzaal Brabant

DEN BOSCH - Naast de Brabantse vlag komt binnenkort er binnenkort ook een Europese vlag te hangen de Statenzaal van het provinciehuis in Den Bosch. Dat hebben Provinciale Staten besloten. Maar helemaal zonder slag of stoot is dat besluit niet genomen.

BD - Nico Schapendonk

Het idee van de vlag komt van D66-raadslid Arend Meijer, als vervolg op het in april genomen besluit om de Nederlandse vlag ‘prominent’ in de vergaderzaal van de Brabantse volksvertegenwoordiging neer te zetten. En dat was dan weer een gevolg van de discussie over het plaatsen van een vlag in de Tweede Kamer.

Niet elk Statenlid was overtuigd van nut en noodzaak van dit voorstel. Niet helemaal onverwacht liet Patricia van der Kammen van de PVV weten dat ‘Brabant moet stoppen met buigen voor Brussel’.

Paranka Surminski van de Partij voor de Dieren was ook tegen, maar dan om een andere reden: ,,Wij zijn tegen elk vlagvertoon. Zo worden problemen niet opgelost.’’

Uiteindelijke stemden achttien van de 49 aanwezige Statenleden tegen het voorstel. Nog dit najaar wordt de Europese vlag naast de al aanwezige Nederlandse driekleur en het Brabants Bont geplaatst.

  1. 56 Brabantse politici op zowel lijst van Provinciale Staten als Waterschappen
    Kaartje

    56 Brabantse politici op zowel lijst van Provincia­le Staten als Waterschap­pen

    In Noord-Brabant zijn er 56 politici die zich kandidaat stellen voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen. Dat is 11,3 procent van de ruim 500 Brabantse kandidaten, blijkt uit cijfers van LocalFocus en Open State. In heel Nederland zijn het er ruim een op de tien kandidaten die op beide lijsten staan. Elke provincie kent wel een aantal van die kandidaten, maar het verschilt sterk per regio om hoeveel mensen het gaat.