Volledig scherm
Christophe van der Maat, VVD-leider in Brabant, wil de samenwerking aangaan met CDA, D66, GroenLinks en PvdA. © Pix4Profs / Jan Stads

VVD zegt ja tegen tweede keus voor coalitie in Brabant

DEN BOSCH - Na het CDA ziet ook de VVD een coalitie in Brabant met D66, GroenLinks en PvdA zitten. Dat zegt partijleider Christophe van der Maat in een reactie tegen deze krant. De liberalen hopen nu snel van links te horen of ook zij willen praten over een coalitie met de vijf partijen.

Dat de samenwerking niet vanzelfsprekend is, bleek woensdag wel. Informateur Helmi Huijbregts kon na een verkenning van vijf weken geen coalitie meer bedenken die alle handen op elkaar kreeg. Om aan een dreigende impasse te ontsnappen hakte ze de knoop door met haar advies voor een coalitie tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA. 

Het CDA gaf als enige meteen aan dat ze wil praten over samenwerking. De VVD zat woensdagavond bijeen en zet het licht ook op groen, geeft Van der Maat nu aan. ,,Onze fractie zegt ja tegen het advies van de informateur. We hadden als eerste voorkeur een college aan de rechtse kant van het midden, maar dat zit er door het afhaken van Forum voor Democratie niet in. Er blijft één meerderheidscoalitie over en wij zijn bereid om het samenwerken voor Brabant centraal te zetten. We willen met de andere vier partijen het gesprek aangaan, om te kijken of we tot een coalitie kunnen komen.”

Van der Maat maakt later vandaag zelf een belrondje langs de andere partijen om te horen hoever zij zijn. Mocht het niet lukken met de vijf partijen, dan resteert een minderheidscoalitie met in elk geval VVD en CDA als enige optie, herhaalt de voorman van de liberalen in zijn reactie.