Volledig scherm
PREMIUM
Het kloppend hart van de webwinkel worldwarcollectibles.com met een voorraad van meer dan 2300 objecten. © Bert Beelen

Wandeling Market Garden-route: etappe 4 van Son naar Oss

Bevrijding 75 jaarEr zijn allerlei soorten verzamelaars met interesse voor Market Garden. Er worden verhalen verzameld van ooggetuigen. Via marktplaats kom ik mannen op het spoor die roestige gespjes, helmen en hulzen aanbieden die ze tevoorschijn hebben gepiept met hun metaaldetector. Er komt snel een enthousiast antwoord als ik een mailtje stuur. Maar zodra ik vraag of ik langs mag komen wandelen, hoor ik niks meer terug. Dan komt een antwoord van Arthur. ,,Er staan zes Duitsers bij mij thuis. Je bent welkom.’’

Schrijver Jaap Robben is bekend van zijn romans Birk en Zomervacht. Voor Birk ontving hij in 2014 de Nederlandse Boekhandelprijs. De 35-jarige Robben is geboren in het Brabantse Oosterhout, ging naar het Koningstheater Akademie in Den Bosch en woont tegenwoordig in de omgeving van Nijmegen. Op verzoek van het Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en het Brabants Dagblad volgt hij het spoor van de geallieerden tijdens Operatie Market Garden. In acht weken doet hij op deze plek literair verslag van die wandeling.

Ik ben meteen geïntrigeerd. Die zin klinkt grappig. Alsof hij die Duitsers daar ineens ontdekt heeft toen hij zijn huis kocht. En dat ze weigeren om te vertrekken. Wat doen zes Duitsers in zijn huis? Waarom zes? Wie is deze man?

In zijn webwinkel worldwarcollectibles.com biedt Arthur de indrukwekkende hoeveelheid van 2390 originele objecten aan. Sommige dingen zijn al reserved. Bijvoorbeeld twee Duitse broekop-houders. Als ik die ergens zou zien liggen, lijken het zomaar leren lintjes, maar het blijken German WH/LW Water & Tan Camo Trouser Suspenders (…) in a very good condition. Vasonol voetpoeder, helmen, medailles. Voor 20 euro kun je een liedboek kopen. In a very nice condition. (…) The book has the text: ‘Singend wollen wir Marschieren. Hij verkoopt ook Amerikaanse en Engelse objecten, maar in het algemeen is het Duits.

Ik voel me wat ongemakkelijk door de hakenkruizen en de SS-logo’s. Hakenkruizen hebben altijd dat effect op me, een soort schrik, zoals een bordje met het logo voor kernenergie dat ook heeft. Tegelijk is zijn site een soort verslavend digitaal museum waarin ik moeilijk kan stoppen met doorklikken.