Volledig scherm
Rob Scheepers © Dolph Cantrijn

Wat de boer niet kent...

ColumnOf ik bang ben dat mijn kinderen over een paar jaar drugs tot zich gaan nemen? Ja, natuurlijk ben ik daar bang voor. Waarom? Geen idee. Waarschijnlijk omdat ik zelf nul ervaring heb met drugs. Niks. Ik rook geeneens. Mijn brein is nog zo kraakhelder als een kabbelend Zwitsers bergmeertje in de lentezon. Sterker nog, ik zou niet eens weten waar ik drugs zou moeten scoren, als ik ze al zou willen gebruiken.

Raar genoeg zal ik er géén moeite mee hebben als mijn kinderen op hun 18de verjaardag hun eerste pilsje gaan drinken. En de eerste keer dat ze stomdronken thuis gewaggeld komen, zal ik zelfs vaderlijk een arm om hen heen slaan en een emmertje naast hun bed zetten. Waarom? Omdat ik het opzoeken van die alcoholische grenzen zal herkennen. En precies dáár zit het probleem. Want ik heb werkelijk geen flauw benul wat een pilletje xtc met me doet. Of GHB. Ik heb ook nooit de drang gehad om het uit te proberen. Maar onze kinderen gaan die drang vrijwel zeker krijgen.

Voor de jeugd is een pilletje tegenwoordig even normaal als voor ons vroeger een shotje tequila. Of een meter bier. En is alcohol per definitie minder schadelijk dan drugs? We kunnen allemaal heel spastisch doen over hallucinerende drugs, maar een avondje thuis op de bank zitten met een eenhoorn en 37 hysterisch touwtjespringende kabouters lijkt me voor de verandering best eens geinig. Ik weet het allemaal niet.

Quote

Ik heb werkelijk geen flauw benul wat een pilletje xtc met me doet. Of GHB

Soms denk ik dat het goed zou zijn wanneer wij allemaal écht zouden weten wat het effect is van de verschillende drugs. Gewoon een keer gecontroleerd ervaren wat het is wat uw zoon of dochter allemaal gaat meemaken. Ik vraag me af hoeveel standvastige wethouders ooit zélf GHB, xtc of een lijn coke tot zich genomen hebben. Nou ja, in Diemen schijnt er eentje rond te wandelen die het hele pakket kan afvinken. Maar je kunt ook overdrijven. Hij was blijkbaar niet alleen van Groen Links, maar ook van wit rechts.

Drugs zijn voor de meeste ouders en bestuurders vooral compleet onbekend en daarmee heel eng. En dús wordt alles klakkeloos verboden. En daarin schuilt de oorzaak van de ondermijning.

Alles per definitie verbieden is in mijn ogen een kansloze strategie. Daardoor zit Brabant nu opgescheept met een parallelle samenleving vol bedreiging, moord, fout geld en chantage. En heel veel illegale dumpingen van drugsafval. Want je kunt je moeilijk met 24 blauwe vaten klotsend chemisch afval op een aanhangertje melden bij de milieustraat.

Hoe we deze ontwikkeling kunnen omkeren? Mijn kabbelend Zwitsers bergmeertje heeft het antwoord zo ook niet voorhanden. Maar misschien moet het provinciebestuur tijdens de eerstvolgende vergadering een keertje spacecake serveren tijdens de koffiepauze. Wie weet met welke geniale oplossing ze dan komen.

Podcast

Hoe is de Brabantse onderwereld verweven met de bovenwereld? Luister naar onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via AppleGoogle of Spotify.

  1. Kamerleden slaan alarm over diepgeworteld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    Kamerleden slaan alarm over diepgewor­teld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    TILBURG - Tweede Kamerleden vinden het 'pijnlijk’ en ‘schokkend’ dat boeren zo'n diepgeworteld wantrouwen hebben tegen de politie dat ze niet de telefoon pakken als ze zijn benaderd door drugscriminelen. Uit de door deze krant gepubliceerde enquête blijkt dat slechts één op de tien boeren de politie inlicht als criminelen hen vragen naar de huur van een stal of schuur voor het telen van wiet of produceren van synthetische drugs.