Drugslab in Esch. Een van de grotere vondsten in 2019 in Noord-Brabant.
Volledig scherm
Drugslab in Esch. Een van de grotere vondsten in 2019 in Noord-Brabant. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Weer meer drugslabs in Brabant: opnieuw koploper Nederland

GrafiekZowel op het gebied van productie van synthetische drugs als op gebied van opslag en dumping van alle rotzooi blijft Brabant de onbetwiste koploper van Nederland. In die provincie werden vorig jaar 25 drugslabs, 38 opslaglocaties en 90 dumpingen van drugsafval gevonden.

Gelderland staat met 18 labs, 15 opslaglocaties en 28 dumpingen op plek twee. Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie. 

Qua productielocaties van synthetische drugs als xtc en crystal meth en qua opslag van de chemicaliën en materialen die daarvoor nodig zijn, zoals ketels, is in Noord-Brabant een stijging te zien. In 2018 werden er nog 22 productielocaties en 28 opslaglocaties aangetroffen. Ook toen ‘scoorde’ de provincie met afstand het hoogst.

Tekst gaat verder.

Uitsnede politierapport.
Volledig scherm
Uitsnede politierapport. © ERISSP Landelijk overzicht Synthetische Drugs 2019

Minder dumpingen van drugsafval

Het aantal vastgestelde dumplocaties van afval, afkomstig van de productie van de synthetische middelen, nam af: negentig in plaats van de 109 in 2018. Die trend is overigens in heel het land zichtbaar. In Oost-Brabant werd iets meer gedumpt dan in West-Brabant. Kijkende naar het aantal opslag- en productielocaties is het verschil tussen Oost- en West-Brabant verwaarloosbaar.

,,Een vermindering van het aantal dumpingen zegt weinig over de hoeveelheden afval die geproduceerd worden”, schrijft de politie over de daling. ,,Zo blijven aanzienlijke hoeveelheden afval achter in vaatwerk op verlaten productieplaatsen.” Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, stelt tevens: ,,Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater.”

Tekst gaat verder.

Landelijke cijfers

Het aantal ontdekte drugslabs in heel Nederland steeg van 82 in 2018 naar 90 vorig jaar. Het aantal ontdekte opslaglocaties nam toe van 79 tot 85. Landelijk werden er zo'n honderd dumpingen minder aangetroffen dan in 2018.

Opvallend is de toename van het aantal productielocaties voor crystal meth. In 2019 waren dat er negen, tegen zeven een jaar eerder. 

Max Daniël: ,,Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land. Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten de reden om over te stappen op crystal meth.”

En 2020 dan?

Het rapport van de European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production (ERISSP) gaat over 2019. Incidenten als de reeks dumpingen in West-Brabant eind januari en het grote drugslab in Hapert dat twee weken geleden werd opgerold, zijn dus niet meegerekend. 

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.