Volledig scherm
© anp

Wel ambulances, geen personeel in Zuidoost Brabant

EINDHOVEN - Het geld voor uitbreiding van de ambulancezorg in de regio ligt klaar, de gemeenten zijn het eens over de spreiding van posten. Nu moet de GGD Brabant Zuidoost nog extra ambulanceverpleegkundigen vinden.

,,Het is momenteel ontzettend lastig om aan verplegend personeel te komen", zegt sectormanager ambulancezorg Marc van Aken. ,,We rijden nu elke week 250 diensten van acht uur in de regio, we willen doorgroeien naar 300 diensten per week. Daarvoor hebben we 15 verpleegkundigen en 15 chauffeurs extra nodig. Het tekort aan verpleegkundigen is een algemeen probleem - er zijn gewoon te weinig opleidingsplaatsen."

Hoe dat kan? ,,Enerzijds is er tijdens de crisis op alle fronten bezuinigd, anderzijds heeft men te weinig geanticipeerd op de vergrijzing. Voor ons is de krapte op de arbeidsmarkt extra lastig. Vaak zijn verpleegkundigen pas rond hun 29e toe aan de carrièrestap naar de ambulance. Voor dit werk is het essentieel dat mensen praktijkervaring hebben opgedaan op de spoedeisende hulp of intensive care. Ze moeten goed kunnen inschatten wat er met een patiënt aan de hand is en zelfstandig beslissingen kunnen nemen." En zulke mensen zijn niet alleen in de regio Eindhoven gewild.

Brandweer en ambulancedienst gaan nog nauwer samenwerken op het gebied van huisvesting. Nog voor 1 oktober komt er bij het Regionaal Opleidingscentrum van de brandweer aan de Waalrese kant van de Randweg A2 een nieuwe ambulancepost, evenals bij de brandweerkazerne aan de Marathonloop in Woensel Noord. Volgend jaar komt er ook een ambulancepost bij de brandweerkazerne aan het Biesven in Leende.