Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Thinkstock

Wie helpt het kind na de vechtscheiding?

Je kind weghouden bij je ex is strafbaar. Het kan je boetes opleveren tot een dikke 20.000 euro, zelfs een celstraf van zes jaar. Kán ja, maar het gebeurt nauwelijks. Nog altijd komen verreweg de meeste ouders ermee weg.

De cijfers
Meer dan een op de drie huwelijken of partnerschapsrelaties wordt uiteindelijk verbroken. Jaarlijks gaan tussen de 70- en 80.000 stellen uit elkaar.
- Sinds de jaren 70 en 80 komen scheidingen regelmatig voor. Tussen 2000 en 2017 groeide het aantal van 34 naar 39 procent.
- Bij de helft van het aantal scheidingen is minstens één kind betrokken. Jaarlijks gaat het om 70.000 kinderen. De helft is minderjarig.
- In 15 procent van de gevallen heeft het kind binnen een jaar al geen contact meer met een van beide ouders.
- 80 procent van de kinderen blijft na de scheiding bij de moeder.
- Een kwart verliest het contact met de vader.
- Twee derde van de kinderen die na de scheiding wel contact houden met hun vader spreekt van een redelijke tot goede relatie. Een derde beoordeelt die als slecht.
Bron: CBS

Jezult het kind maar zijn van ouders die elkaar de tent uitvechten, die gek worden van jaloezie omdat 'die schoft' of 'die slet' hen keihard bedrogen heeft. Die hun strijd over jouw hoofd uitvechten, zelfs jaren na de scheiding nog. Ouders die zeggen dat ze je moeten beschermen tegen hun ex, jouw vader of jouw moeder. Omdat die egoïstisch is, een narcist, of nóg erger. Het gevolg is dat het kind leert te kiezen vóór de een en tégen de ander. Dat het een van de ouders verstoot.

Scott Martens uit Zuilichem en Erna Janssen uit Olst zien het regelmatig in hun praktijk. Hij is fiscaal jurist en scheidingsadviseur. Zij is specialist ouderverstoting. Ze traint professionals in onder meer jeugd- en pleegzorg in het herkennen van de signalen van kindermishandeling. Daarnaast wordt haar deskundigheid ingeroepen bij scheidingszaken waarin het ernstig misloopt.

,,Een ouder die een kind weghoudt bij de andere ouder maakt zich schuldig aan kindermishandeling", zegt Janssen. ,,De ontwikkeling van het kind wordt geschaad met fysieke en psychische problemen als gevolg. En daarbij wordt ook nog doodleuk de wet overtreden."