Volledig scherm
Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Wim van de Donk: 'Asieldebat was heftig'

DEN BOSCH - De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk heeft het debat over de grote toestroom van asielzoekers het afgelopen jaar heftig gevonden, zegt hij in een interview met het Brabants Dagblad, dat binnenkort ook in het ED verschijnt.

Van de Donk probeerde regelmatig de verbinding te zoeken, door te stellen dat Brabant de aantallen asielzoekers en vluchtelingen waarvoor in de provincie woonruimte gevonden moest worden, best aan kon. Mede daarom kreeg hij het op sociale media soms zwaar te verduren.

„Op een gegeven moment refereerde ik in een gesprek aan het incident in Keulen (tientallen vrouwen werden tijdens oudejaarsnacht aangerand, veelal door mannen met een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk, red.). Zo zei ik het: incident. Daarna kreeg ik van alles over me heen. Het was toch veel meer dan een incident? Toen realiseerde ik me definitief hoe zorgvuldig je in dit debat met je woorden moet omgaan.”

'Wereld is aan het veranderen'
Van de Donk pleit in het interview om politiek leiderschap vanuit Den Haag. ,,Dat we vluchtelingen die in eigen land niet veilig zijn een dak boven hun hoofd bieden, vind ik een buitengewoon goed principe. Maar de wereld is wel aan het veranderen. De vluchteling is niet het probleem, de aantallen die we te verwerken krijgen kunnen dat wel degelijk zijn. De politiek moet daar een antwoord op zien te vinden. Als dáár geen oplossing wordt bedacht, hoe moet een gewone burger dan nog weten waar het heen moet?”