Volledig scherm
Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Wim van de Donk: mestfraude dieptepunt van 2017

DEN BOSCH - De afgelopen najaar door NRC Handelsblad aan het licht gebrachte mestfraude is voor de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk het dieptepunt van het afgelopen jaar, samen met de beïnvloeding van wetenschappelijke onderzoeken bij het WODC.

Dat verklaarde de commissaris donderdag tijdens zijn speech bij de nieuwjaarsbijeenkomst op het provinciehuis. Misschien is de mestfraude zelfs wel het dieptepunt van de laatste jaren, zei Van de Donk. 

In november onthulde NRC Handelsblad dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren in Brabant en Limburg op grote schaal met mest zouden frauderen. Door mest illegaal over het land uit te rijden in plaats van die af te laten voeren, proberen boeren de kosten te drukken.

Delen van zijn toespraak leken eerder afkomstig uit de mond van een GroenLinkser dan een CDA'er als Van de Donk. Hij pleitte bevlogen voor het zuinig omgaan met de planeet en het klimaat, voor matig consumeren en duurzaam boeren.

Van de Donk sprak zich verder uit tegen de ruwe manier waarop mensen elkaar tegenwoordig vooral op sociale media soms te lijf gaan. "Beschamend en onbeschaamd. Het is tijd om elkaar daarop aan te gaan spreken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement