Volledig scherm
Het stallenbesluit van de provincie uit 2017 leidde tot veel protest bij boeren. © Marc Bolsius

ZLTO start spoedzaak tegen strengere staleisen provincie

EINDHOVEN - De ZLTO wil snel juridische duidelijkheid over de verscherpte milieu-eisen waaraan Brabantse stallen vanaf 1 april volgend jaar moeten voldoen. Daarom start de boerenorganisatie een spoedprocedure bij de bestuursrechter in Den Bosch.

De ZLTO ageert al meer dan twee jaar tegen de maatregelen van de provincie. Die besloot in juli 2017 dat alle stallen van meer dan vijftien jaar oud vanaf 2022 aan strengere regels moeten voldoen. Dat kan via bijvoorbeeld een luchtwasser; maar liever ziet de provincie dat veehouders gebruik gaan maken van nieuwe, innovatieve stalsystemen die voor minder uitstoot zorgen. Bijvoorbeeld door vaste en vloeibare mest direct te scheiden, zodat er minder ammoniak ontstaat. 

Onbetaalbaar

De ZLTO kondigde na het besluit uit 2017 onmiddellijk aan naar de rechter te stappen. De stallendeadline werd door de boerenorganisaties als onhaalbaar en onbetaalbaar gezien. Boerenbedrijven zagen zich immers op korte termijn met forse investeringskosten geconfronteerd. En de innovatieve stalsystemen die de provincie beoogde, waren destijds nog niet eens beschikbaar. ,,Inmiddels hebben we van de rechter te horen gekregen dat onze zaak in elk geval dit jaar niet meer behandeld wordt", motiveert ZLTO-voorzitter Wim Bens. ,,Via een spoedprocedure willen we bereiken dat veehouders in elk geval nog geen vergunning hoeven aan te vragen totdat er een definitieve uitspraak van de rechtbank ligt.”

Zitting

Dat er tweeënhalf jaar na het besluit van de provincie nog niet eens een zitting is geweest in de rechtbank, komt door een combinatie van factoren. Het eerste jaar gebruikte de ZLTO om een uitgebreid dossier op te bouwen: de organisatie voert niet één algehele rechtszaak, maar splitst die in een aantal praktijkvoorbeelden van boeren die door de nieuwe regels benadeeld zeggen te worden. Daarna volgde een discussie over waar de zaak zou moeten dienen: in Den Haag of in Den Bosch. De al lopende procedure staat uiteindelijk in Den Haag op stapel; de spoedzaak dient dus wel in Den Bosch.

 Behalve de ZLTO strijdt ook varkenskoepel POV tegen de verscherpte Brabantse milieu-eisen. Die organisatie kondigde al eerder een vergelijkbare spoedprocedure aan.