Volledig scherm
PREMIUM
Jaap en Janny Korteweg. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Zo moeder, zo zoon: Wat zijn ze mooi samen, Janny en Jaap Korteweg

ZomerserieZEVENBERGEN - De kracht van vader Gerrit. De rust van moeder Janny. Jaap Korteweg lijkt op zijn ouders. Zij lieten hem vrij in zijn doen en laten. De basis van het zelfvertrouwen waarmee De Vegetarische Slager nu in het leven staat.

Janny (90) en Jaap (55). In haar houten huis in Zevenbergen, vol met engelen en stenen. Vlak bij de boerderij waar het gezin Korteweg opgroeit. Zij in haar favoriete zetel aan het raam, hij naar haar toegebogen vanaf de keukenstoel. Op een metertje afstand, zodat moeder zoon goed kan verstaan. Hun donkere ogen - 'die heeft hij zeker van mij' - laten elkaar niet los.

Hij laat haar vertellen. Ze begint met pa. "Want anders was Jaap er niet, hè." Ze knikt naar het zwart-witportret dat dicht bij haar hangt. "Kijk, daar is-ie." Een knappe man, donkere wenkbrauwen. Pa, Gerrit Korteweg. Hij overlijdt vijftien jaar geleden op 80-jarige leeftijd. 

Ze ontmoet hem op haar 27ste, na een mooie maar moeizame jeugd. Janny groeit op in Schouwen-Duiveland. Zonder moeder. Vlucht met haar vader in de oorlog via Voorburg naar West-Brabant. Genoeg meegemaakt voordat het leven als mevrouw Korteweg begint. "Gerrit beschermde me. Het voelde als een dak boven mijn hoofd."