Zonnen in het zomerweer? Kan natuurlijk, maar volg dan wel even deze tips
BRABANT - Het is goed te merken dat de zomer op volle toeren draait. In Brabant en Limburg worden de hoogste temperaturen verwacht tot eind juli. En hoe lekker het ook is om in de zon te zitten, er zijn genoeg negatieve gevolgen aan jezelf blootstellen aan UV-stralen. Hoog tijd voor een lesje ‘Hoe smeer ik mezelf in?’.
Het meest bekende negatieve effect van UV-stralen is natuurlijk verbranden. Wie te lang onbeschermd onder de zon verblijft, loopt kans op verbranding. Wie te vaak in zijn of haar leven is verbrand, loopt onder meer een kans op het krijgen van huidkanker. Insmeren dus. En dat doen we met behulp van vijf tips, die dermatoloog Han Go ons geeft:
Welke zonnebrand gebruik je?
,,Je moet je in ieder geval insmeren met SPR (Sun Protection Factor). De beschermingsfactor moet eigenlijk altijd 30 of hoger zijn. 30 is oké, alles daarboven is nog veel beter. Je ziet ook wel eens factor 10 staan, maar dat geeft erg weinig bescherming. Zeker met zo’n zon als nu is het niet zinvol om factor 10 te gebruiken. Zonde van het geld.”
Verder is het ook belangrijk dat je een zonnebrand pakt met zowel UVB-bescherming als UVA-bescherming. ,,De UVB-bescherming geeft de factor op het flesje aan (dat is altijd een getal, zoals 50, 30 of 20). Bij UVA gebeurt dat nog niet, maar dat zou wel moeten. Pak in ieder geval een verpakking waarop staat dat de zonnebrand ook beschermd is met UVA.”
Wanneer moet je smeren?
Je moet smeren vóór je de zon in gaat. Altijd. Bovendien hangt het aantal keer dat je moet smeren, heel erg af van je huidtype. ,,Hoe lichter de huid, hoe meer je moet smeren en beschermen. De meest lichte mensen – met rood haar en blauwe ogen – hebben vaak bijna geen pigment. Zij moeten veel smeren (om de twee uur) en met een hoge factor. Hele donkere mensen hoeven zich eigenlijk helemaal niet in te smeren. Alle huidtypes die daartussen zitten, moeten dat wel doen. Ook hier geldt weer: om de twee uur.”
Hoge temperaturen zeggen niet alles
De temperaturen kunnen nu dan wel rond de 30 graden liggen, ook als het 22 graden is kun je flink verbranden. ,,Het is ook niet zo dat als het licht bewolkt is, je dan niet hoeft te smeren. Wat de schade aan de huid erger maakt, is wind. Om de een of andere reden hebben zonnestralen door wind meer kracht. Verder is water ook gevaarlijk: dat werkt als een spiegel. De zonnestralen komen dan van twee kanten,van boven en van onderen. Je moet je op het water meer insmeren dan op het land.”
Op de website van het KNMI en diverse weersites kun je checken hoe hoog de zonkracht is (en hoe goed je je dus moet insmeren).
Wat zijn de gevolgen?
Het meest bekende gevolg van een slechte bescherming van de huid is huidkanker. ,,Vroeger kregen vooral oudere mensen huidkanker, maar we zien dat steeds meer jongere mensen het ook krijgen. Dat komt omdat de schade al begint bij kinderen die te veel worden blootgesteld aan zonnestralen. Verder krijg je ook sneller rimpels van de zon. ,,Mensen doen allerlei ingrepen om de rimpels te bestrijden, zoals botox bijvoorbeeld, maar dat hoeft allemaal niet als je de rimpels voor bent.” En hoe ben je die rimpels voor? Door je goed in te smeren.
En verder…
,,Je moet je niet alleen goed insmeren, het is ook verstandig om andere bescherming te dragen. Een pet, hoed, lange kleding. En niet te vergeten een zonnebril. Want ja: ook je ogen kunnen beschadigd raken door zonnestralen. Veel mensen krijgen op een gegeven moment staar omdat ze hun ogen niet goed beschermen.”
Vitamine D
Blootgesteld worden aan UV-stralen is niet alleen maar slecht. Er zitten ook zeker voordelen aan jezelf blootstellen aan de zon. Zo zijn UV-stralen in staat om vitamine D aan te maken in je huid. Vitamine D is goed voor de botstofwisseling en een tekort hieraan kan leiden tot botontkalking of een verhoogd risico op botbreuken.
Hoewel de zon slecht voor je huid kan zijn als je je niet op tijd insmeert, kan het voor andere huidaandoeningen juist een heel positief effect hebben. Psoriasis, eczeem en vitiligo verbeteren juist door de werking van UV-stralen op de huid. Het wordt mensen met een huidaandoening wel afgeraden om de zon te gebruiken als therapie, omdat de dosis UV van de zon natuurlijk niet goed te controleren is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Zoek je een vakantieadres voor hond of kat? Dan moet je snel zijn: ‘Mensen boeken al een jaar op voorhand’
Wie nog een logeerplekje zoekt voor zijn viervoeter tijdens de vakantie, moet snel zijn. Het kan zomaar zijn dat je huisdier mee op vakantie moet, want de dierenpensions raken propvol. ,,Ik moet soms wel tien keer per dag nee verkopen.” -
PREMIUM
‘Stoere activiteit’ op Rijtven; rondcrossen met elektrokarren om afval op te halen
DEURNE - Normaal werken ze in een zeer beschutte en veilige omgeving op het Rijtven in Deurne. Maar zelf willen ze graag ook fysiek aan de slag zoals andere arbeiders. Zorginstelling ORO geeft cliënten met complex gedrag nu die kans met afvalverwerkingsdienst Opgeruimd Rijtven.
-
PREMIUM
Zó zien we ze straks niet meer. Het einde van de volkscamping nadert. Of toch niet?
DEN BOSCH/VESSEM Je kent ze wel. De stacaravan die allang geen caravan meer is. Het zijn complete woningen met aanbouw en terras, waar vaak het motto ‘liever kitsch dan kaal’ wordt omarmd. Je vindt ze op de seizoenplaatsen van campings, veelal in groepjes bij elkaar. Maar voor hoelang nog? -
PREMIUM
Nog nooit kregen boeren zó veel voor een liter melk, maar hun kosten zijn ook historisch hoog
ZIJTAART - Nog nooit is er zó veel betaald voor een liter melk. Feest op het boerenerf, toch? Dat valt vies tegen: de kosten voor melkveehouders zijn minstens zo historisch hoog. ,,Het wordt echt nog heel spannend.” -
Deze broers en zussen zijn samen 1000 jaar: 'Wij voelen ons echt jarig’
Het is feest bij de familie Bierens uit Duizel, want alle broers en zussen zijn samen maar liefst 1000 jaar oud. Hun moeder kreeg in achttien jaar tijd veertien kinderen. De oudste is nu 80 en de jongste 62 en ze zijn nog allemaal in aardige gezondheid.