Volledig scherm
Mark van Dongen werd in zijn slaap overgoten met zwavelzuur door zijn Zuid-Afrikaanse ex-vriendin. Na een strijd van 15 maanden en 10 dagen overleed hij aan de gevolgen van deze aanval. © Screenshot BBC

Zuid-Afrikaanse zuurgooister vrijgesproken van moord en doodslag op Rijsbergenaar

BRISTOL (ANP) - Een Zuid-Afrikaanse vrouw die haar uit Rijsbergen afkomstige ex-vriend Mark van Dongen in het Britse Bristol met zuur aanviel, is vrijgesproken van moord en doodslag. De rechtbank verklaarde de vrouw wel schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof over de Rijsbergenaar.

Berlinah Wallace had een relatie met de in Bristol wonende Van Dongen. In september 2015 ging de Rijsbergenaar naar de flat van Wallace om een punt te zetten achter de relatie. Hij bleef wel slapen in het appartement. Toen hij op bed lag, zou Wallace Van Dongen met een zuur hebben overgoten. De man raakte zeer ernstig gewond. Vijftien maanden later, op 2 januari 2017, onderging hij euthanasie.

Tijdens het proces zei Wallace tegen de jury dat ze dacht dat er water zat in het glas dat ze over de Rijsbergenaar gooide. Eerder had ze wel toegegeven dat ze zuur had gekocht.

De BBC meldde dat de rechtbank woensdag de straf zal bepalen in de zaak.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.