Volledig scherm

Zuidelijke Rekenkamer start onderzoek verkoop Attero

DEN BOSCH - De Zuidelijke Rekenkamer gaat de verkoop van afvalbedrijf Attero in 2013 onderzoeken. Dat maakte de instantie donderdag bekend. Het onderzoek komt er op verzoek van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en Limburg.

Begin augustus liet de Zuidelijke Rekenkamer al weten onderzoek naar de verkoop te willen doen. Nu er een verzoek is gekomen, is het onderzoek definitief in handen van de instantie. Daarbij wordt gekeken of de verkoop en de aanloop naar de verkoop correct zijn verlopen. Het volledige proces van de verkoopdeal wordt daarvoor beschreven en beoordeeld.

Miljoenen misgelopen?
Attero werd in 2013 door de provincie Brabant (met 30,8 procent van de aandelen de grootste eigenaar), andere provincies en gemeenten verkocht aan Waterland, voor 170 miljoen euro. Nu er interesse is voor een nieuwe overname, door een bedrijf uit China, zou het gaan om een miljardenbedrag. Aanvankelijk werd er door Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (VVD) gesproken over een 'uitstekende deal'. Of dit inderdaad zo was, of dat de provincie miljoenen mis liep, moet blijken uit het onderzoek.

De Zuidelijke Rekenkamer voert het onderzoek tot het einde van het jaar uit. Naar verwachting verschijnen de resultaten begin 2017.