De paling van Rijpelaal, het hele jaar door een traktatie
RijpelaalWie tijdens een mooie dag door het buitengebied van Helmond wandelt of fietst, kan zich onderweg verheugen op een heerlijk broodje paling van Rijpelaal. Van heinde en ver komen dagjesmensen naar de Helmondse palingkwekerij en -rokerij om de bekende palingfilet of heel gerookte paling te proeven. Maar ook tijdens de koudere maanden van het jaar zijn deze oer-Hollandse delicatessen niet aan te slepen. Het geheim van deze twee bestsellers? Een ambachtelijk rookproces op exclusief beukenhout.
Het begon allemaal met een kleine palingkwekerij achterin de varkensstallen van de familie Meulendijks in Helmond. Nu, ruim dertig jaar later, zijn de varkensstallen verdwenen en is de kwekerij uitgegroeid tot een professionele kwekerij en rokerij met winkel en terras. In het achthoekige palingpaviljoen aan de Rijpelberg wordt een breed scala aan (dagverse) visproducten verkocht, met als absolute toppers de gefileerde paling en paling z’n jasje, de traditionele ‘heel gerookte paling’.
Duurzaam gekweekt, ambachtelijk gerookt
Wat in al die jaren hetzelfde is gebleven is de onverdeelde aandacht en passie voor het ambachtelijke rookproces van de paling. En dat is wat volgens Paul Meulendijks, eigenaar van Rijpelaal, het geheim is achter het ongekende succes van hun twee populairste producten. ‘De palingen worden eerst twaalf uur lang gepekeld. Daarna hangen we ze op in onze rookkasten’, legt Meulendijks uit. ‘Voor het roken maken we gebruik van exclusief beukenhout. Hierdoor krijg je die echte rooksmaak, maar blijft de smaak van paling behouden.’ Maar daar blijft het niet bij. Voor de perfect gerookte paling, moet de temperatuur en gaarheid voortdurend in de gaten worden gehouden. ‘De ideale temperatuur ligt tussen de 65 en 70 graden. In de 2,5 uur dat wij de paling roken, stellen we de temperatuur steeds bij.’
De vraag naar de gerookte paling van Rijpelaal is toegenomen omdat consumenten steeds kritischer worden op wat er op hun bord ligt. ‘Al sinds het begin zijn wij aangesloten bij DUPAN, een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de palingstand. Daarnaast kweken wij onze paling zelf, op een zo duurzame en verantwoorde manier. Veel consumenten vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt.’
Gezond en veelzijdig
Naast de duurzame kweek en het ambachtelijke rookproces, is de veelzijdigheid van de gerookte paling voor veel klanten een reden om regelmatig terug te keren naar het paviljoen. De gezonde delicatesse leent zich volgens Meulendijks namelijk niet alleen perfect voor op een broodje, maar ook als ingrediënt voor veel gerechten. ‘Veel mensen zijn bekend met het traditionele broodje paling, maar gerookte paling kan ook prima worden verwerkt in gerechten. In een romige palingsoep bijvoorbeeld, of in een winters gerecht met een biersaus. We adviseren onze klanten hier in de winkel over. Wat het grote voordeel van paling in de winter is, is dat de vis Omega 3 en vitamine D bevat en daardoor goed is voor de weerstand.’
Assortiment en advies in de webshop
Wie niet in de gelegenheid is om naar de winkel te komen, kan voor advies en een uitgebreid assortiment aan gerookte paling naar de webshop van Rijpelaal. De kwekerij en rokerij verkoopt paling in z’n jasje in verpakkingen van 500, 750 en 1000 gram. En ook de gefileerde paling is in verschillende varianten verkrijgbaar. Daarnaast deelt Meulendijks in zijn blog regelmatig ‘tips en tricks’. ‘We merken dat klanten het leuk vinden om meer te weten te komen over gerookte paling. Op deze manier hopen we ze iets extra’s te bieden.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.