Eindhoven Airport zet stappen in geluidreductie
Eindhoven AirportEindhoven Airport wil hinder voor de omgeving zo veel mogelijk beperken. Daarbij gaat het niet alleen om het terugdringen van geluidbelasting door het vliegverkeer. Ook de verbetering van de luchtkwaliteit en het terugdringen van CO2-uitstoot staan hoog op de agenda. Wat doet Eindhoven Airport en wat merkt de omgeving hiervan?
Geen geplande vluchten na 23.00 uur
Veel omwonenden hebben het vast al gemerkt. Om geluidhinder laat op de avond voor de omgeving te beperken, worden vanaf oktober 2021 na 23.00 uur geen vluchten meer gepland. Vertraagde vluchten mogen nog wel landen tussen 23.00 en 24.00 uur. Dit mogen er in ieder geval niet meer zijn dan acht per dag (tenzij sprake is van zeer bijzondere omstandigheden), waarvan er maximaal twee na 23.30 uur vertraagd mogen landen tot met een maximum van vijftig per jaar in 2022. Ook is voor 2022 de maximaal toegestane geluidbelasting kleiner dan in voorgaande jaren. Daarnaast groeit het aantal vliegbewegingen van Eindhoven Airport al jaren niet meer. Het in de vergunning opgenomen aantal vliegbewegingen is al drie jaar op rij, vanaf 2020, bevroren op het niveau van 2019, namelijk maximaal 41.500 per jaar.
Schonere, stillere vliegtuigen
Naast deze maatregelen om geluidhinder terug te dringen, wordt in 2022 een proef gedaan waarbij vliegtuigen op Eindhoven Airport duurzaam taxiën (op één motor taxiën). Bij deze proef worden omwonenden betrokken. Daarnaast is in de havengelden die Eindhoven Airport vraagt van luchtvaartmaatschappijen een prikkel ingebouwd om de nieuwste vliegtuigen in te zetten op Eindhoven Airport. Eindhoven Airport stimuleert hiermee dat luchtvaartmaatschappijen hun vloot vernieuwen en deze inzetten op Eindhoven. Er zit ook een prikkel in de havengelden om overdag te vliegen en daarmee de vroege ochtend en late avond te vermijden. Los daarvan kijkt Eindhoven Airport samen met de Luchtverkeersleiding van Defensie, betrokken omwonenden en vliegtuigmaatschappijen wat ze kunnen doen om bepaalde start- en vertrekroutes te optimaliseren.
Werken aan betere luchtkwaliteit en vermindering CO2-uitstoot
Naast de acties om geluidhinder te verminderen, zet de luchthaven ook in op verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van CO2-uitstoot. Veel voertuigen en equipment op het platform zoals pushbackvoertuigen, bagagetrekkers en vliegtuigtrappen, zijn al elektrisch. Voor 2030 worden alle diesel-aangedreven voertuigen en equipment vervangen door elektrische exemplaren. Om uitstoot verder terug te brengen, heeft Eindhoven Airport het doel om over te schakelen op een volledig duurzame energievoorziening. Dat moet gebeuren door zelf meer energie op te wekken en door gebruik te maken van lokaal opgewekte duurzame elektriciteit.
Uiteraard zorgt Eindhoven Airport ervoor dat de luchthaven klaar is voor deze energietransitie. Want ook dat is een belangrijke stap naar een toekomstbestendige luchthaven die een belangrijke rol in de regio heeft en houdt.
Lees hier meer over hoe Eindhoven Airport bezig is met verduurzaming van de luchthaven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.