Volledig scherm
Een luchtfoto van de chaos op de Bahama's na orkaan Dorian. © AFP

2500 geregistreerde vermisten Bahama's na megaorkaan Dorian

UpdateOp de Bahama's worden 2500 mensen vermist door toedoen van het vernietigende spoor dat orkaan Dorian anderhalve week geleden over de eilandengroep trok. Dat hebben de autoriteiten bekend gemaakt. De verwachting is dan ook dat het tot nu toe gestelde dodental van vijftig nog vele malen hoger zal uitpakken.

De orkaan raasde op 1 september vooral over het noordelijke deel van de Bahama’s. Op de Abaco-eilanden zijn tientallen mensen omgekomen. Op Grand Bahama vielen zeker acht doden. De schade is enorm. Huizen zijn vernield en grote gebieden zijn overstroomd. Volgens de Verenigde naties zijn 76.000 mensen dakloos.

Bij het bekend maken van het aantal vermisten stellen de autoriteiten wel dat deze cijfers nog nader gecontroleerd moeten worden. De gegevens moeten nog naast andere overheidslijsten worden gelegd, van mensen die bijvoorbeeld al geëvacueerd zijn van de eilanden.

Eerste militairen voor hulp geland op Bahama’s
Een eerste groep van ongeveer twintig Nederlandse militairen is vandaag vanaf het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt met Cougar-helikopters aan land gezet op de Bahama’s. Ze hebben contact gelegd met drie al eerder gearriveerde militairen, het lokale bestuur en hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp aan de eilandengroep die zwaar is getroffen door de orkaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s gaan brengen. Ook is medisch personeel van de landmacht inzetbaar en zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur. In totaal worden 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee betrokken bij de noodhulp.

Nederland heeft naast de Johan de Witt de Zr.Ms. Snellius naar de Bahama’s gestuurd. De Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het is een haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk. De Snellius is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama’s.

Volledig scherm
© ANP Graphics
  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.