Volledig scherm
Keith Raniere in het New Yorkse gerechtsgebouw. © REUTERS

700 dagen opgesloten in slaapkamer: zelfhulpgoeroe riskeert levenslang voor seksueel misbruik

Een jury in New York heeft de omstreden zelfhulpgoeroe Keith Raniere (58) schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij runde een sekte waarin vrouwen seks met hem moesten hebben of werden gebrandmerkt met zijn initialen, melden Amerikaanse media. Hij riskeert nu levenslang.

Raniere is de medeoprichter van de zelfhulporganisatie Nxivm. Binnen die organisatie bestond ook een geheime vrouwenclub, waar Raniere volgens voormalige leden aan de touwtjes trok. Hij domineerde de vrouwen, door de aanklagers omschreven als seksslaven, als een sekteleider.

De vrouwen moesten om zich te bewijzen belastend materiaal over zichzelf overhandigen. Het ging bijvoorbeeld om naaktfoto's of pijnlijke persoonlijke geheimen. Zo konden de vrouwen volgens aanklagers, door vernedering en kleinering, in het gareel worden gehouden.

700 dagen opgesloten

Een van Ranieres slachtoffers, wier naam uit privacyoverwegingen geheim wordt gehouden, beschreef hoe ze ruim 700 dagen werd opgesloten in een slaapkamer. Die ‘straf’ legde de zelfhulpgoeroe haar op, omdat ze interesse had getoond in een andere man.

Een andere door Raniere misbruikte vrouw verhaalt hoe ze door hem naar een woning werd gelokt en daar geblinddoekt aan een tafel werd gebonden. Een andere in de woning aanwezige vrouw verrichtte vervolgens, tegen haar zin, seksuele handelingen bij haar. 

‘Slimste man ter wereld’

De officieren van Justitie vertelden de jury tijdens het proces dat Raniere, die bekendstond als vernieuwer en werd vereerd als ‘de slimste man ter wereld’, in feite een griezelig mannetje was dat nauwelijks kon meekomen op school. Foto’s van de vrouwen die hij misbruikte, hield hij als ‘trofee’ voor zijn seksuele overwinningen. 

Openbaar aanklager Richard Donoghue noemde Raniere een manipulator die ‘huwelijken, carrières, fortuinen en levens heeft geruïneerd’. Raniere hoorde alles aandachtig, maar onbewogen aan. Ook toen de jury hem, na amper vijf uur beraadslagen, schuldig bevond aan sekshandel en gevallen van misbruik.

Raniere wist meerdere bekende vrouwen aan zich te binden, zoals actrice Allison Mack en de vermogende Clare Bronfman. De autoriteiten dienden zeven aanklachten in tegen Raniere, onder meer voor afpersing en het bezit van kinderporno. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. De straf hoort hij op 25 september.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.