84 doden door cycloon: vrees voor enorme verspreiding coronavirus na massa-evacuatie India

AmphanDe supercycloon Amphan heeft vandaag in India en Bangladesh al zeker 84 mensenlevens geëist, onder wie een 13-jarig meisje. Ruim drie miljoen mensen werden geëvacueerd in afwachting van de cycloon, naar verluidt de krachtigste van de 21ste eeuw in het gebied.

In de Indiase regio West-Bengalen stierven 72 mensen, waaronder vijftien in Calcutta. ,,Ik heb nog nooit een ramp van deze omvang meegemaakt’, zegt staatsminister Mamata Barnerjee tegen verslaggevers. De autoriteiten van Bangladesh hebben 12 doden gemeld, aldus persbureau AFP.

Amphan liet een spoor van vernieling achter. Duizenden huizen zijn verwoest. ,,De komende 24 uur zijn van cruciaal belang. We hebben nog een lange weg te gaan“, liet de meteorologische chef van India weten.

De cycloon, het equivalent van een orkaan uit de derde categorie, kwam aan land met windsnelheden tot 185 kilometer per uur. De hoofdstad van die deelstaat, Calcutta, kreeg regenbuien en windstoten tot 120 kilometer per uur te verwerken. 

Bruggen weggespoeld

De cycloon spoelde complete bruggen weg die Indiase eilanden met het vasteland verbinden. Veel gebieden zitten nu zonder elektriciteit of werkende telefoons, meldt de West-Bengalese premier Mamata Banerjee.

Op tv-beelden was te zien hoe geparkeerde auto's op elkaar waaiden en huizen overstroomden, in een stad die 15 miljoen inwoners telt. De storm is de krachtigste die in de Golf van Bengalen is ontstaan sinds 1999. 

Vrees voor coronavirus

Bangladesh heeft 2,4 miljoen mensen geëvacueerd in de laaggelegen kustgebieden. In West-Bengalen zijn meer dan 300.000 mensen in veiligheid gebracht. De evacuaties worden bemoeilijkt door de coronapandemie. De massa-verhuizing van inwoners dreigt de verspreiding van het virus in de hand te werken. 

Zowel Bangladesh als India zitten sinds eind maart in lockdown. ,,We worden geconfronteerd met drie crises: het coronavirus, de duizenden migranten die naar huis terugkeren en nu de cycloon’, zegt Abhijit Banerjee, oppositieleider en een van de felste critici van de Indiase premier Narendra Modi.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Nieuwe crisis

De combinatie van het virus en de cycloon kan leiden tot een ‘nieuwe humanitaire crisis’, zegt Manuel Pereira van de regering in Bangladesh. ,,We weten dat als mensen gedwongen worden een gemeenschappelijk onderkomen te zoeken, ze niet in staat zullen zijn fysieke afstand te houden en het risico lopen het virus op te lopen of over te dragen.”

Een plaatselijke visser meldt aan persbureau AFP dat veel inwoners bang zijn om naar de opvang te gaan. ,,Ze zitten al weken thuis en zijn bang om in een menigte te gaan waar ze besmet kunnen raken.” Er wordt bovendien gevreesd dat een vluchtelingenkamp van Rohingya in Bangladesh, met meer dan één miljoen bewoners, ook getroffen wordt door het onweer.

Cycloon

Het is zeker niet voor het eerst dat India wordt getroffen door een dodelijke storm. Zo kwamen in 1999 in deelstaat Odisha ruim 10.000 mensen om het leven door een cycloon.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.