Aangrijpende situatie in ziekenhuis Bergamo: ‘Iedereen moet deze beelden zien’

VIDEO,,Bergamo is de oorlog aan het verliezen.” Zo begint een reportage van het Britse Sky News in het zwaarst getroffen ziekenhuis van de stad. Op elke plek waar de camera filmt, liggen patiënten in kritieke toestand als gevolg van het coronavirus.

De beelden maken indruk, maar de lokale dokters en verplegers willen dat het publiek deze taferelen te zien krijgt. ,,Stel jullie regering de vraag of ze wel genoeg onderneemt tegen het coronavirus. Wij wisten niet wat op ons afkwam. Dat excuus kunnen jullie niet meer gebruiken”, klinkt het.

Happen naar lucht

Van een afgebakende intensive care is geen sprake meer. Nieuwe patiënten die binnengebracht worden, belanden op de gang. De beademingsmachines doen hun werk, maar het blijft happen naar lucht. De plastic bubbels over de hoofden van sommige patiënten dienen om de druk op de longen te verlichten. 

Dat het zo uit de hand zou lopen, zagen ze bij het ziekenhuis niet aankomen. ,,Zoiets hebben we nooit eerder meegemaakt”, vertelt Roberto Cosentini als hoofd van de intensive care. ,,Dit wordt een aanslag voor elk gezondheidssysteem. In de meeste gevallen gaat het om een bijzonder zware chronische longontsteking. Elke dag komen er hier vijftig à zestig patiënten bij.”

Volledig scherm
© RV

‘Sluit alles hermetisch af’
Het Papa Giovanni XXII-ziekenhuis is een van de meest geavanceerde van Europa. Dokter Lorenzo Grazioli doet een oproep naar andere landen. ,,Volg het voorbeeld van China en Italië en sluit alles hermetisch af. Enkel zo kan het virus afgeremd worden. Het woord ‘verslaan’ durf ik nog niet in de mond nemen.”

,,Als specialist op de intensivecare-afdeling ben ik wel wat gewend, maar ik heb nog nooit zoveel stress gekend als nu. We doen met honderd anesthesisten ons uiterste best, maar blijkbaar is het nog niet genoeg.”

De overlijdensberichten in kranten zijn niet meer bij te houden.
Volledig scherm
De overlijdensberichten in kranten zijn niet meer bij te houden. © AP

‘Cijfers zijn nog onderschatting’
In de streek rond Bergamo loopt het aantal doden boven de vijfhonderd, in de volledige provincie Lombardije klimt de teller boven de tweeduizend. Volgens burgemeester Giorgio Gori liggen de cijfers nog hoger. ,,Officieel zijn er in onze stad slechts 31 mensen gestorven aan het virus, maar dat lijkt mij weinig.”

De voorbije weken zijn er in totaal al 167 mensen overleden. Dat zijn er drie keer meer dan vorig jaar rond dezelfde periode. ,,Die grote stijging is niet te verklaren door die 31 officiële gevallen alleen. Er moet sprake zijn van een onderschatting.”

Broeihaard vanwege gemist geval
Een colonne legervoertuigen doorkruiste eerder deze week het centrum van de Italiaanse stad. Het crematorium draait 24 uur per dag, maar de toestroom wordt te groot. Volgens de gouverneur van Lombardije nadert het moment dat zieken geen behandeling meer zullen krijgen.

Volgens Italiaanse media is de broeihaard terug te brengen tot Alzano Lombardo, een gemeente van 15.000 inwoners vlak bij Bergamo. Daar zouden op 23 februari twee besmette personen in het lokale ziekenhuis zijn opgenomen. 

Zeker één van hen zou via de spoed naar binnen zijn gekomen, waar hij niet gescheiden werd van de rest. De spoeddienst van het lokale ziekenhuis zou bovendien erg klein zijn en er waren nog andere patiënten aanwezig. Mogelijk zijn die daar ook besmet geraakt en hebben zij het virus vervolgens verder verspreid in het ziekenhuis.

De lijkkisten in Bergamo stapelen zich op.
Volledig scherm
De lijkkisten in Bergamo stapelen zich op. © EPA

Bekijk hier alle video's over het coronavirus: