Verdachte Roelf B.
Volledig scherm
Verdachte Roelf B. © SCS/Erik van Leeuwen

Advocaat wil ‘drugsatleet’ Roelf B. voorlopig op vrije voeten: Er is nog niks bewezen

‘We wachten eerst de resultaten van het laboratorium af om te weten om hoeveel verboden middelen het nou werkelijk gaat, alles moet eerst nog maar bewezen worden.’ Dat zegt de Hongaarse advocaat Simon Gergö van de wegens drugshandel in Hongarije opgepakte topatleet Roelf B. Gergö hoopt dat zijn cliënt binnen afzienbare tijd voorlopig in vrijheid wordt gesteld om een eventueel proces buiten de gevangenis af te wachten.

Stadskanalers Roelf B., een sprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam, en zijn vriend Gert-Jan N. zitten sinds anderhalve week vast in Boedapest nadat ze waren opgepakt vanwege drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. De politie kwam ze op het spoor omdat het opmerkelijk druk was rond hun tent. In hun tent en later in hun auto werden tientallen kilo’s drugs gevonden. 

Op het festival gingen flyers met prijslijsten rond. Het telefoonnummer op de flyer laat op Whatsapp de tekst ‘your best en most reliable supplier’ zien. Goedkoop waren de dealers overigens niet. Op beelden van de Hongaarse politie was te zien hoe vele kilo's aan xtc-pillen en sporttassen vol met voorgedraaide joints werden gevonden. De verkoopwaarde zou bij elkaar meer dan drie ton zijn. 

Meer verdachten?

Quote

Zijn familie houdt van hem en staat achter hem

Advocaat Simon Gergö

Roelf B. heeft nog geen verklaring afgelegd, zegt Gergö. Volgens de advocaat moet allemaal nog maar bewezen worden dat hij en zijn vriend de grote drugsdealers in deze zaak zijn, zoals de Hongaarse politie laat blijken. Er kunnen nog meer verdachten opduiken in deze zaak, aldus Gergö, die daar verder niet over wil uitweiden. ,,Realiseert u zich dat wat de politie naar buiten heeft gebracht, allemaal bedoeld is voor de media. Wij wachten eerst de resultaten van het lab-onderzoek af.”

Roelf B. heeft met zijn advocaat beroep aangetekend tegen verlenging van zijn voorlopige hechtenis. Dat loopt nu. Ondertussen heeft de gevallen topatleet het zwaar in de Hongaarse gevangenis. ,,Hij heeft nog nooit iets met justitie te maken gehad. Maar hij houdt zich sterk en zijn familie houdt van hem en staat achter hem.”

Volgens Gergö heeft B. geen strafblad. Als alles bewezen wordt hangt hem een jarenlange celstraf boven het hoofd van minstens acht jaar.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.