De eerder deze maand afgezette president Omar al-Bashir.
Volledig scherm
De eerder deze maand afgezette president Omar al-Bashir. © REUTERS

Afgezette Soedanese president Bashir aangeklaagd voor fraude

Justitie in Soedan heeft een aanklacht ingediend tegen oud-president Omar Hassan al-Bashir. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van grote sommen buitenlands geld die hij op illegale wijze zou hebben verworven, zegt een bron bij de Soedanese justitie.

Bij het doorzoeken van zijn huis zijn koffers vol bankbiljetten in beslag genomen. In totaal gaat het om 6 miljoen euro en ruim 350.000 dollar. Daarnaast is nog 5 miljoen Soedanese ponden (93.000 euro) cash aangetroffen.
Bashir, die op 11 april werd afgezet, zit sinds afgelopen woensdag in de zwaarbeveiligde Kobar-gevangenis in de hoofdstad Khartoem waar hij wordt verhoord ter voorbereiding op zijn proces. 

Hij regeerde ruim dertig jaar over het Afrikaanse land, maar werd afgezet nadat hij de steun van het Soedanese leger verloor.
De man die in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht kwam, wordt al tien jaar gezocht door het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag wegens gruweldaden gepleegd in de regio Darfur.

  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.