Volledig scherm
Flessen alcohol worden getest op de aanwezigheid van methanol. (archieffoto) © REUTERS

Al 19 doden in Costa Rica door vervuilde alcohol

In Costa Rica zijn al 19 mensen overleden omdat ze alcohol hebben gedronken die vermengd is met methanol. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid op Costa Rica bekend gemaakt.

Volgens het ministerie is het onderzoek naar de vervuilde alcohol nog in volle gang. Sinds begin juni zijn 14 mannen en 5 vrouwen in de leeftijd tussen 32 en 72 jaar overleden aan het drinken van de besmette drank.

De overheid heeft inmiddels zo’n 30.000 flessen in beslag genomen waarvan wordt vermoed dat er is geknoeid met de inhoud. De drank draagt namen als Aguardiente Molotov (vuurwater) en Guaro Gran Apache. Traditioneel wordt de drank vervaardigd uit rietsuiker. Maar verkopers verdunnen de drank soms met methanol om de winstmarges te verhogen of het alcoholpercentage te verhogen.

  1. ‘Zeker twee nucleaire specialisten stierven door straling na explosie Russische raketmotor’

    ‘Zeker twee nucleaire specialis­ten stierven door straling na explosie Russische raketmotor’

    Zeker twee van de zeven nucleaire onderzoekers die begin augustus in het noorden van Rusland om het leven kwamen tijdens een mislukte test van een geavanceerde raketmotor op een offshoreplatform in de Witte Zee, zijn niet gedood door rondvliegende brokstukken maar door een extreem hoge dosis radioactiviteit. Dat heeft de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta gemeld. Volgens het blad was hun stralingsziekte zó ernstig dat ze kort na het met raadsels omgeven incident stierven.