Alsnog volledige gratie voor man die 26 jaar onschuldig in cel zat
Dontae Sharpe heeft vannacht dan eindelijk ‘een volledige gratie’ gekregen. De Amerikaan zat 26 jaar in de cel voor een misdaad die hij niet had begaan.
Dontae Sharpe (46), uit de stad Charlotte, werd in augustus 2019 al vrijgelaten uit de plaatselijke gevangenis. Hij zat daar wegens ‘moord: het opzettelijke doden van iemand met voorbedachten rade’. Het slachtoffer was een witte drugsdealer uit de betere kringen. De arrestatie - Sharpe was toen 19 - bleek grotendeels gebaseerd op de getuigenis van een meisje van 15 dat twee weken later al toegaf dat ze had gelogen. Diverse pogingen van Sharpes advocaten om het bewijsmateriaal nog eens tegen het licht te houden hadden geen resultaat. Pas na 26 jaar gaf justitie toe dat er een groot onrecht was begaan. ,,Ik heb het nog steeds niet verwerkt”, zei Sharpe, vannacht, zichtbaar geëmotioneerd, in een interview met verslaggevers van de lokale krant Charlotte Observer.
Sinds zijn vrijspraak heeft hij - samen met vrienden en steuncomités - alles in het werk gesteld om van de gouverneur een volledige gratie te krijgen. Volgens Sharpe had zijn moeder al haar spaargeld uitgegeven om te proberen zijn onschuld te bewijzen. Tijdens zijn gevangenschap weigerde hij verschillende keren ‘schuldig-verklaringen’ in ruil voor strafvermindering. ,,Het systeem in North Carolina zei hem keer op keer dat als hij maar ‘ja’ zou zeggen tegen iets wat hij niet had gedaan, de staat wel zou overwegen om hem eruit te laten”, vertelde een vriend, dominee William Barber II. ,,Ik ben zo blij dat Dontae naar de lessen van zijn moeder heeft geluisterd - zeg nooit dat je iets hebt gedaan als je het niet hebt gedaan.”
De zaak Sharp werd ook bekend vanwege een indrukwekkende documentaire 'Final Appeal'.
Tekst gaat verder onder de foto.
Gouverneur Cooper zei vannacht dat hij alle stukken nog eens zorgvuldig had bekeken waarop hij Sharpe inderdaad een volledige gratie verleende. ,,De heer Sharpe en anderen die ten onrechte zijn veroordeeld, verdienen het om zulk onrecht volledig en publiekelijk erkend te krijgen”, aldus Cooper.
Schadeclaim
Dontae Sharpe komt door deze uitspraak in aanmerking om een schadeclaim in te dienen tegen de staat North Carolina. Hij zou gezien de lengte van zijn opsluiting in aanmerking komen voor een bedrag van ruim 650.000 euro. Sharpe tegen de lokale krant: ,,Mijn vrijheid is nog niet compleet. Weet dat ons systeem corrupt is en veranderd moet worden... Ik ben dankbaar dat ik het mijne heb en dankbaar dat andere jongens de hunne zullen krijgen. Nu de naam van mijn familie is gezuiverd, valt er een last van mijn schouders.”
Volgens de National Registry of Exoneerations zijn sinds 1989 meer dan 2887 mensen vrijgesproken die onterecht in de cel belandden. Uitgerekend is dat al die justitiële dwalingen in de Verenigde Staten neerkomen op bijna 25.000 jaar onrechte gevangenisstraf.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steenrijke Finse snelheidsduivel krijgt bekeuring van 121.000 euro
-
2
Britse supermarkten wantrouwen verarmde klanten: kaas, spek, paracetamol en oploskoffie beveiligd
De inflatie en de verarming in het Verenigd Koninkrijk slaan zodanig toe dat supermarkten op onder meer waspoeder en vlees beveiligingsstickers plakken om winkeldiefstal het hoofd te bieden. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Fraser Island wordt K’gari: Australië corrigeert ‘historische fout’
Het iconische Fraser Island voor de kust van Australië verandert van naam om een ‘historische fout’ te herstellen. ‘s Werelds grootste zandeiland - dat jaarlijkse honderdduizenden reizigers trekt - heet vanaf nu K’gari. Dat betekent paradijs in de lokale taal Butchulla.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
Peru wijst beroepszaak af, Joran van der Sloot toch donderdag uitgeleverd aan VS
Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, heeft vergeefs geprobeerd zijn tijdelijke uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. -
George Floyd krijgt wellicht postuum gratie voor drugsveroordeling uit 2004
George Floyd krijgt vermoedelijk postuum gratie voor een drugsveroordeling die stamt uit 2004. Floyd, de zwarte Amerikaan die vorig jaar overleed doordat politieagent Derek Chauvin minutenlang met zijn knie op zijn nek zat, kreeg in dat jaar tien maanden cel omdat hij voor tien dollar aan crack had verkocht.