Amerikaanse gezant voor Afghanistan stapt op
De speciale gezant van de Verenigde Staten in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, is enkele weken na de chaotische terugtrekking van de Amerikanen uit het land, opgestapt. De 70-jarige diplomaat maakte zijn vertrek maandag bekend op de zender al-Jazeera, wat kort daarna werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.
Khalilzad zat ruim drie jaar op zijn post, eerst onder de Trump-regering en vervolgens onder Joe Biden. Hij was eerder Amerikaans ambassadeur in Irak en bij de Verenigde Naties.
Als speciaal gezant leidde Khalilzad, geboren in Afghanistan, in 2018 de gesprekken met de Taliban in Qatar, die leidden tot het akkoord van Doha, om alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan tegen mei 2021 en een einde te maken aan Amerika’s langstlopende oorlog. Volgens sommige experts maakte dat akkoord de weg vrij voor de machtsovername van de Taliban.
Volgens CNN zou Khalilzad oorspronkelijk al in mei vertrekken, maar bleef hij langer op zijn post toen de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen werd uitgesteld. Toen de deadline van mei dichterbij kwam, kondigde president Biden aan dat de Amerikaanse troepen pas tegen 11 september, de twintigste verjaardag van 9/11, zouden vertrekken.
Het offensief van de Taliban kwam in de zomer in een stroomversnelling en binnen enkele weken tijd wisten de islamisten de controle over het grootste deel van het land over te nemen. Nadat president Ashraf Ghani het land in augustus ontvluchtte, namen de Taliban de macht over.
Chaotische evacuatie
Na die machtsovername volgde een chaotische evacuatie door de VS en andere westerse landen vanaf de luchthaven van Kaboel. Kort voor het einde van de Amerikaanse evacuatiemissie kwamen bij een aanslag op de luchthaven nog dertien Amerikaanse soldaten en tientallen Afghanen om het leven. President Biden kwam erg onder druk te staan door de manier waarop het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan was verlopen.
Khalilzad liet eerder zijn onvrede doorschemeren over de gang van zaken rond Afghanistan. Hij zei te betreuren dat de onderhandelingen en vervolgens de terugtrekking niet volgens plan waren verlopen. Zelf werd hij de afgelopen weken bekritiseerd omdat hij de Taliban niet hard genoeg onder druk had gezet tijdens de vredesbesprekingen. Ondanks die kritiek sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn “dankbaarheid uit voor de tientallen jaren waarin hij in dienst stond van het Amerikaanse volk”.
Khalilzad wordt opgevolgd door zijn adjunct Thomas West, die volgens Amerikaanse media recent gesprekken met de Taliban in Qatar heeft gevoerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Update
Barsten in eenheid taliban: rivalen met elkaar op de vuist bij paleis
Binnen het nieuwe talibanregime in Afghanistan ontstond kort nadat een regering was gevormd fikse ruzie. Aanhangers van twee rivaliserende leiders gingen met elkaar op de vuist bij het presidentieel paleis in Kaboel, zeggen bronnen binnen de taliban tegen de BBC. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool, hoogste straf tot nu toe
Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de extreemrechtse en uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist. -
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.”
-
Update
Vredesoverleg tussen Afghaanse regering en Taliban begonnen
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Amerikaanse gezant Afghanistan hoopt offensief Taliban aan onderhandelingstafel te stoppen
De speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad, is naar Qatar vertrokken voor nieuwe onderhandelingen met de Taliban. Hij hoopt de extremistische strijders ertoe te bewegen hun militaire offensief te stoppen, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wil hij met hen onderhandelen over een politieke regeling.