Volledig scherm
Jay Vermillion © Vigo County Sheriff's Office

Amerikaanse moordenaar krijgt bijna vier ton van de staat na lange opsluiting in isoleercel

Een Amerikaanse moordenaar die een celstraf uitzit van bijna veertig jaar krijgt een bedrag van bijna 390.000 euro van de staat Indiana. Hij werd, tegen de regels in, vier jaar lang in een isoleercel opgesloten.

Jay Vermillion (59) klaagde de staat aan omdat hij 23 tot 24 uur per dag in de isoleercel werd opgesloten die volgens hem nog het meest weg had van ‘een betonnen graf met een massieve stalen deur’. De gevangene, die is veroordeeld voor het doodschieten van zijn ex in 1995, had volgens de bewakers in 2009 andere mannen geholpen met hun ontsnappingspoging.

Normaal gesproken kan een gevangene in Indiana maximaal dertig dagen in een isoleercel worden gezet. Na die periode moeten de autoriteiten het besluit opnieuw bekijken. In Vermillions geval werd besloten hem niet dertig dagen, maar een jaar af te zonderen van andere gevangenen. Bovendien werd het besluit steeds verlengd, zonder grondig naar zijn zaak te kijken, zegt zijn advocaat Maggie Filler.

Wake-up call

,,Geen mens zou moeten worden gedwongen om te leven onder de omstandigheden waarin meneer Vermillion heeft moeten leven, laat staan voor vier jaar en twee maanden”, zegt Filler tegen CNN. Hij krijgt nu zo’n 100.000 dollar voor elk jaar dat hij in eenzame opsluiting heeft doorgebracht. ,,Deze schikking, een van de grootste ooit in dit soort zaken, is een wake-upcall voor de gevangenissen in Indiana en elders die nog steeds dit soort gevaarlijke manieren van straffen hanteren.”

Hoewel de dienst justitiële inrichtingen van Indiana zegt niks verkeerd te hebben gedaan in Vermillions zaak, gaat hij wel akkoord met de schikking. ,,Een rechtszaak zou (financiële) onzekerheden met zich meebrengen”, zegt een woordvoerder.

  1. Nederlander riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandelde dat het negen dagen in coma lag
    PREMIUM

    Nederlan­der riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandel­de dat het negen dagen in coma lag

    De 29-jarige man uit Den Bosch die het tweejarige zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem (België) in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand verkeerde, riskeert vijf jaar cel. Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.