Een meisje loopt tussen agenten bij een detentiecentrum op de grens met Mexico.
Volledig scherm
Een meisje loopt tussen agenten bij een detentiecentrum op de grens met Mexico. © REUTERS

Amerikaanse staten verzetten zich tegen opsluiting migrantenkinderen

Een coalitie van twintig Amerikaanse staten heeft maandag aangekondigd via de rechter een controversiële beslissing van de regering van Donald Trump aan te zullen vechten. Door de nieuwe maatregel zouden kinderen van migranten onbeperkt in detentie kunnen blijven.

,,Met deze maatregel laat de regering van Trump de politie toe om onschuldige kinderen op te sluiten voor onbeperkte tijd’’, verklaarde Maura Healey, de procureur van de staat Massachusetts, in een mededeling.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet vorige week weten dat het een einde wil maken aan een gerechtelijk beslissing uit 1997, genaamd ‘Flores’, die de federale autoriteiten verplicht om kinderen niet langer dan twintig dagen in detentie te houden. Volgens de Trump-regering is die beslissing achterhaald in de actuele context. Ze hoopt binnen de twee maanden de regels te kunnen veranderen.

De twintig van de in totaal vijftig staten die zich daartegen verzetten, willen ‘kinderen beschermen tegen de onherstelbare schade die wordt veroorzaakt door illegale en onnodige detentie’, verklaarde de procureur-generaal van Californië, Xavier Becerra. Ook mensenrechtenorganisaties willen de zaak voor de rechter brengen.

Illegale migratie is een van de speerpunten van de Amerikaanse president, die in 2020 herverkozen wil worden.

  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.