Amerikanen en Britten willen wrak van legendarisch rampschip Titanic beschermen
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben afspraken gemaakt om het wrak van de gezonken oceaanstomer Titanic te beschermen. De maatregelen moeten nieuwsgierigen, schatjagers of plunderaars op afstand houden. Expedities naar het wrak zouden schadelijk zijn voor wat er nog van over is.
Delen per e-mail
Het is voor het eerst dat het wereldberoemde scheepswrak met een speciaal verdrag bescherming krijgt, aldus Britse media. De Britse minister van Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, zei dat met het verdrag ‘het historische schip en zijn opvarenden worden gerespecteerd’.
Hoe de twee landen de bescherming van het scheepswrak praktisch gezien willen afdwingen, is echter niet duidelijk. De organisatoren van expedities naar de Titanic zijn, volgens Britse media, vooralsnog niet onder de indruk van de Brits-Amerikaanse plannen.
Ondernemingen die de expedities aanbieden zouden naar wens van beide landen eerst een vergunning moeten aanvragen om het wrak binnen te gaan. Het plan om de radioapparatuur aan boord van het historische rampschip te bergen door een stuk dak weg te zagen, is echter afgewezen.
IJsberg
Het in Belfast gebouwde passagiersschip was destijds het grootste ter wereld. Het werd op 10 april 1912 in de vaart genomen en zonk in de nacht van 14 op 15 april na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Het Britse schip was onderweg naar New York.
Bij de ondergang verloren ruim 1520 mensen het leven. Het in staat van ontbinding verkerende wrak werd in 1985, ongeveer 600 kilometer voor de kust van Newfoundland, op een diepte van 3800 meter gevonden. Filmregisseur James Cameron, maker van de film Titanic uit 1997, daalde meerdere keren af naar het wrak.
Cameron zet zich sindsdien in voor het behoud van het wrak. De resten zouden niet in handen van handelaren terecht moeten komen, meent hij. Het bedrijf Premier Exhibitions verkreeg in 2010, via een Amerikaanse rechter, de rechten op de in de jaren 1993 tot 2004 opgedoken voorwerpen uit de Titanic.
Verzameling
Een van de voorwaarden die de rechter stelde, is dat de ruim 5500 voorwerpen samen moeten blijven. De verzameling kan alleen als geheel worden verkocht. Bij verkoop moet het bedrijf aantonen dat ook op de lange termijn de veiligheid van de voorwerpen wordt gegarandeerd. De waarde werd geschat op 189 miljoen dollar
In 2016 kwam RMS Titanic Inc, waar Premier Exhibitions de verzameling in onderbracht, in zwaar weer. Het bedrijf vroeg faillissement aan, waarna er internationaal getouwtrek om de Titanic-verzameling losbarstte. Het bedrijf werd gered door investeerders, waaronder een aantal musea in Groot-Brittanië.
Bacterie
Meer dan een eeuw na het zinken van de Titanic blijft het noodlot het schip, of de resten ervan, tarten. Biologen ontdekten op de romp een metaalvretende bacterie. Die vreet het wrak en zijn interieur in ijl tempo op. Wetenschappers noemden de beelden ‘schokkend’ om te zien.
Berekeningen wijzen uit dat er binnen 20 tot 30 jaar niets meer van de Titanic overblijft. Amper 150 jaar nadat het schip naar de bodem van de oceaan zonk, zal er dankzij de bacterie Halomonas titanicae niets resten dan een herinnering. ,,De natuur neemt bezit van Titanic’’, aldus wetenschappers.
Bekijk hieronder bewegend beeld van het wrak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vergiftigde oppositieleider Navalny ‘riskeert 3,5 jaar cel in Rusland’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny riskeert een celstraf van 3,5 jaar als hij terugkeert naar Rusland. Dat zegt een van de advocaten van de bekende criticus van het Kremlin, die heeft aangekondigd komende zondag op het vliegtuig naar Moskou te zullen stappen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is daarvan in een Duits ziekenhuis hersteld. -
Vergiftigde oppositieleider Navalny keert zondag terug naar Rusland
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil op 17 januari terugkeren naar Rusland. Dat heeft de Russische politiek activist zelf aangekondigd op Instagram. Hij roept aanhangers op hem te verwelkomen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is in een Duits ziekenhuis hersteld. -
Nieuwe beelden tonen wrak Titanic: binnen dertig jaar compleet verdwenen door bacterie
Duikers van de internationale organisatie Five Deeps bevestigen de vermoedens van enkele wetenschappers: het wrak van rampschip Titanic verdwijnt in razend tempo. Voor het eerst in vijftien jaar zijn duikers, met behulp van een onderzeeër, terug bij de in 1912 op een ijsberg gelopen zeereus. -
Syrische terreurverdachte uit Sliedrecht opgepakt in Griekenland
Een Syrische asielzoeker die door Nederland wordt gezocht op verdenking van terroristische activiteiten is opgepakt in Griekenland. De 33-jarige man uit Sliedrecht zou volgens de Grieken lid zijn geweest van al-Nusra, een Syrische strijdgroep die banden heeft met al-Qaeda en zich ook schuldig zou maken aan mensensmokkel. De man wordt overgeleverd aan Nederland, meldt de Griekse politie vandaag. -
Nog twee verdachten aangehouden wegens bestorming Capitool
De FBI heeft opnieuw twee verdachten aangehouden in verband met de bestorming van het Capitool door aanhangers van scheidend president Donald Trump. Volgens de officier van justitie van Washington zijn een man uit Texas en een verdachte uit Tennessee gearresteerd.
-
Europa met Russen in gesprek over aanschaf omstreden Sputnik-vaccin
De Europese Commissie voert gesprekken met nog eens vijf farmaceuten over de aanschaf van coronavaccins. Een van die farmaceuten is Gamaleya Research Institute, de ontwikkelaar van het omstreden Sputnik V-vaccin uit Rusland. -
UPDATE Tientallen doden, honderden gewonden na zware aardbeving Indonesië
Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn door een aardbeving met een kracht van 6,2 tientallen doden gevallen. Dat heeft het rampenbestrijdingsbureau van het land vrijdag bekendgemaakt. Zeker 26 mensen zijn omgekomen. Ook raakten honderden mensen gewond. -
Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht
De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute in de staat Indiana alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep.