Volledig scherm
Een Chinese vrouw draagt een mondkapje ter bescherming tegen het in Wuhan opgedoken virus. © Getty Images

Angst om mysterieus virus: VS gaat passagiers uit Wuhan screenen

De Amerikaanse autoriteiten nemen voorzorgsmaatregelen op vliegvelden vanwege een virusuitbraak in China. Passagiers uit de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar een mysterieus SARS-achtig virus de kop heeft opgestoken, worden extra gecontroleerd. Nederland heeft het reisadvies naar delen van China aangepast vanwege de virusuitbraak.

De controles worden op korte termijn uitgevoerd op drie vliegvelden: San Francisco, Los Angeles en JFK in New York. Gezondheidsdienst CDC stuurt ongeveer honderd extra medewerkers naar die luchthavens. Passagiers moeten een vragenlijst invullen en hun lichaamstemperatuur laten meten. Wie mogelijk is besmet, moet aanvullende testen ondergaan.

Het virus, dat vooralsnog 2019-nCoV wordt genoemd, is in verband gebracht met twee sterfgevallen. In China zou sprake zijn van tientallen besmettingen en het virus is inmiddels ook de grens overgestoken. Ook in Thailand en Japan zouden mensen ziek zijn geworden. Het is nog onduidelijk hoe het virus precies wordt overgedragen.

CDC-topfunctionaris Nancy Messonnier zegt dat haar dienst altijd bezorgd is als een nieuw virus opduikt. ,,Want dat betekent dat de bevolking nog geen weerstand heeft opgebouwd en we geen specifieke behandelingen of vaccins hebben.”

Reisadvies

Nederland heeft het reisadvies naar delen van China aangepast. ‘Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen’, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn.

,,De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein”, meldt gezondheidsinstituut RIVM. ,,Het gaat tot nu toe om 59 patiënten in China, twee personen zijn overleden”, aldus een woordvoerder. De symptomen zijn longklachten, kortademigheid en koorts.’’

,,Vanuit de miljoenenstad Wuhan, waar de getroffen patiënten vandaan kwamen, zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland.” In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te mijden. ,,Besmetting van mens op mens is niet aangetoond, maar kan nog niet worden uitgesloten.”

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’