Argentijns Lagerhuis stemt na marathondebat voor legalisering abortus
VIDEOIn Argentinië heeft het Lagerhuis vrijdagochtend een wet aangenomen die abortus toelaat tot en met de veertiende week van een zwangerschap. Het voorstel moet nog wel aan de Senaat worden voorgelegd. Als ook die akkoord gaat, is Argentinië - na Uruguay - het tweede land in Zuid-Amerika dat abortus legaliseert.
Na een marathondebat van ruim twintig uur, stemden 131 leden van het Lagerhuis voor het wetsvoorstel, terwijl 117 de wet afwezen. Zes parlementariërs onthielden zich van stemming. Een daarvan deed dat - naar eigen zeggen - omdat hij bedreigingen had ontvangen van tegenstanders van de wet.
Twee jaar geleden werd een vergelijkbare wet ook al door het Lagerhuis aangenomen (met 130 stemmen voor), maar die sneuvelde later in de meer conservatieve Senaat. Ook nu moet het Hogerhuis zich nog over de abortuswet buigen. De verwachting is dat de Senaat het wetsontwerp nog dit jaar in stemming brengt.
Het wetsvoorstel
Tot dusver mogen Argentijnse vrouwen hun zwangerschap alleen onderbreken wanneer deze het gevolg is van een verkrachting of als hun leven of gezondheid gevaar loopt. Naar schattingen van experts worden er jaarlijks tussen 370.000 en 520.000 clandestiene abortussen uitgevoerd, met het risico op complicaties. Naar schatting overlijden in Argentinië ieder jaar ongeveer 40 vrouwen aan de gevolgen van een clandestiene abortus.
De nieuwe wet zou abortus toelaten tot en met de veertiende week van de zwangerschap. Daarnaast zou een zwangerschap mogen worden beëindigd in een nog latere fase bij verkrachting, als het leven van de vrouw in gevaar is of als de foetus geen kans op overleven heeft.
De abortus zou gratis plaatsvinden in zowel staatsziekenhuizen als privéklinieken. Dokters zouden wel het recht krijgen om medewerking te weigeren op basis van gewetensbezwaar. Maar dat ontslaat de instelling niet van het de verantwoordelijkheid om zorg te dragen dat de abortus alsnog wordt uitgevoerd.
Demonstraties
Ondanks de coronapandemie en een verbod op bijeenkomsten van meer dan 20 personen, stroomden donderdag in de loop van de middag duizenden voor- en tegenstanders naar het plein voor het Congresgebouw in het hart van de hoofdstad Buenos Aires. Het plein was met dranghekken in tweeën gesplitst om de twee kampen gescheiden te houden.
Voorstanders van de wet, getooid met groene zakdoekjes (het symbool van de campagne voor legalisering van abortus) kwamen samen aan de noordkant van het plein. Tegenstanders, te herkennen aan lichtblauwe zakdoekjes, katholieke symbolen en Argentijnse vlaggen, zochten elkaar op aan de zuidkant.
Velen van hen volgden de hele nacht via grote schermen op het plein het debat in het Lagerhuis. Pas om 7 uur ’s ochtends (lokale tijd), nadat 170 parlementsleden hun zegje hadden gedaan, werd de wet in stemming gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nieuwe Tsjechische president is oud-Navo-generaal en dat is goed nieuws voor Oekraïne
Door de verkiezing van Petr Pavel tot president van Tsjechië is dat land nog steviger verankerd in het Westen. Dat is goed nieuws voor Oekraïne dat rekent op meer steun. -
Motie tot afzetting Peruaanse president Boluarte ingediend
Peruaanse volksvertegenwoordigers hebben een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. Peru is al weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van Boluartes voorganger, voormalig president Pedro Castillo. Bij die protesten zijn al tientallen doden gevallen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
met video
Archeologen vinden mogelijk oudste mummie tot nu toe in Egypte
Archeologen hebben in de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro een mummie ontdekt die waarschijnlijk zo’n 4300 jaar oud is. Het zou de oudste en meest complete mummie zijn die tot nu toe in Egypte is gevonden, aldus Zahi Hawass, hoofd van het archeologische team en voormalig Egyptisch minister van Oudheden. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUM
Parijs, een bloemenzee: ‘Mensen worden blij van bloemen’
Dé nieuwste trend in Parijs: gevels die worden volgehangen met bloemen. Nou ja: kunstbloemen. Het is een hit op instagram èn het is goed voor de omzet. -
-
-
PREMIUM
Hoe de Nederlandse Maite (30) in Argentinië strijdt voor recht op abortus: 'Vertrek pas als het legaal is’
Argentinië maakt zich op voor een historisch moment. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden - in een debat dat gisteren begonnen is - over de legalisering van abortus. De Nederlandse Maite Karstanje maakt al jaren deel uit van de groene beweging die hiervoor strijdt. ,,Ik vertrek niet voordat abortus legaal is.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.