Argentijnse minister van Financiën sneuvelt na slijtageslag met inflatie, IMF en achterban
De Argentijnse minister van Financiën, Martín Guzmán, heeft zaterdag zijn ontslag aangekondigd. De 39-jarige econoom werpt in het midden van een zware economische crisis de handdoek. Het aftreden van Guzmán is het zoveelste wapenfeit in de koude oorlog die woedt binnen de Argentijnse regeringscoalitie.
Guzmán was de architect van het akkoord dat Argentinië in maart sloot met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de reorganisatie van de schuld. De deal ging om een bedrag van bijna 45 miljard dollar (circa 43 miljard euro). Dit was een erfenis van een lening van 57 miljard dollar (54,5 miljard euro) die in 2018 door de vorige regering was aangegaan.
De afgelopen jaren werd Guzmán echter geconfronteerd met een devaluatie van de nationale munt - de peso - ten opzichte van de Amerikaanse dollar, een inflatiecijfer van zowat 60 procent en protesten van boeren en sociale bewegingen.
Gebrekkige steun
Ook had hij te kampen met een gebrek aan politieke steun binnen de regering. De aanhangers van vicepresident en voormalig staatshoofd Cristina Kirchner hebben Guzmán herhaaldelijk bekritiseerd voor de deal met het IMF. Het omstreden akkoord werd met succes door het Argentijnse Congres geloodst, maar leidde wel tot het uiteenvallen van de regeringscoalitie in het Argentijnse Huis van Afgevaardigden. Maximo Kirchner (zoon van Cristina Kirchner) trad uit protest tegen het akkoord zelfs af als fractievoorzitter.
Daarnaast voerde Guzmán lange tijd vergeefs strijd tegen het verlagen van de energiesubsidies aan consumenten. Door de stijgende prijzen eisten die een steeds groter deel van de begroting op. De subsidies zijn echter populair onder de verarmde bevolking, waaronder veel aanhangers van vicepresident Kirchner.
Ondanks de kritiek was Guzmán een van de langstzittende ministers van Financiën in Argentinië. Hij hield het precies 935 dagen vol.
Verstandshuwelijk
Ondanks kritiek van de oppositie en de interne strijd, was Guzmán een van de langstzittende ministers van Financiën in Argentinië. Hij hield het precies 935 dagen vol. De veelvuldige economische en politieke crises maken de ministerpost tot een grote uitdaging voor zelfs de meest ervaren politici en economen.
Guzmán maakte zijn vertrek zaterdagavond via Twitter bekend, precies op het moment dat de vicepresident een toespraak hield voor haar achterban. Zij was niet vooraf op de hoogte gebracht, in tegenstelling tot de president.
De minister werd namelijk beschouwd als een vertrouweling van president Alberto Fernández. Maar de president en de vicepresident verschillen grondig van mening over de aanpak van de (economische) problemen in het land. Die strijd wordt openlijk gevoerd, via de media en straatprotesten.
De gelegenheidscoalitie waarmee in 2019 de verkiezingen werd gewonnen, wordt vanaf dag één als een verstandshuwelijk gezien. Maar de relatie tussen de ‘running mates’ verslechterde na de tussentijdse verkiezingen in november 2021, waarbij de regering de meerderheid in het Argentijnse Congres verloor. Vicepresident Kirchner houdt president Fernández daarvoor verantwoordelijk.
Het is gebruikelijk dat na een teleurstellende verkiezing de ministersposten tegen het licht worden gehouden. Maar het valt steeds meer op dat de ministers die aftreden over het algemeen uit het kamp-Fernández komen. Nog geen maand geleden stapte ook de Minister van Productie op - een van de zwaarste posten binnen de regering. De president lijkt hierdoor steeds verder geïsoleerd binnen zijn eigen regering.
In zijn ontslagbrief schrijft Guzmán dan ook dat het ,,absoluut nodig” is om binnen de regeringscoalitie tot een politiek akkoord te komen over zijn opvolging. ,,Dat zal mijn opvolger helpen om de inspanningen voor economische en sociale vooruitgang met de nodige politieke steun voort te zetten.”
President Fernández liet aan het Argentijnse dagblad La Nación weten zondag een besluit te nemen over wie die nieuwe minister wordt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noren halen geld op voor standbeeld van gedode walrus Freya
In Noorwegen is een particuliere geldinzamelingsactie gaande om een standbeeld voor walrus Freya op te richten. Het beest trok massa’s toeschouwers in de haven van Oslo, maar werd zondag gedood nadat de autoriteiten tot de conclusie kwamen dat het enorme zeezoogdier een risico vormde voor de mens. -
PREMIUM
Herovering van Cherson hét doelwit voor Oekraïne
Het verlies van Cherson, provinciehoofdstad in het zuiden van Oekraine, is nog altijd pijnlijk. Wonnen de Russen door omkoping? De Oekraïners hopen de stad met een paar weken terug in handen te hebben. Als het Westen maar snel voldoende wapens levert. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft ‘gestolen’ bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis. -
Commissie: invloed koninklijk huis in zaak-Poch niet gebleken
Het koninklijk huis heeft voor zover is na te gaan geen invloed kunnen uitoefenen op het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch.
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.