Arme man vindt 38.924 euro in kringloopkussen en geeft het terug aan eigenaar: ‘Ik moest dit doen’

Een Amerikaan die 43.170 dollar (circa 38.924 euro) vond in een oud kussen dat hij voor een gering bedrag had gekocht bij een kringloopwinkel in de plaats Owosso (Michigan), heeft al dat geld teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Howard Kirby, zo vertelde hij aan nieuwszender CNN, kon het niet over zijn hart verkrijgen de bankbiljetten te houden. 

Kirby, die in financiële zin de eindjes aan elkaar moet knopen, schafte het best lelijke bankkussen aan ter verfraaiing van zijn zogenoemde mancave. ,,Maar het bleek niet echt comfortabel te zitten. Dus besloot ik daar iets aan te doen.” Na het voorzichtig openen van de hoes, ontdekte hij de grote hoeveelheid contanten. ,,Ik had de neiging om mezelf te slaan omdat ik dacht dat ik droomde.”

Nadat hij van de schrik was bekomen, keerde hij uit eigen beweging terug naar de winkel om daar te vragen wie het kussen had gedoneerd. De manager van de winkel begon daarna een speurtocht die uiteindelijk succesvol bleek. Een vrouw meldde zich als de persoon die het kussen naar de winkel in Owosso had gebracht. Haar grootvader overleed vorig jaar en bij het opruimen van zijn inboedel, bleek het kussen overbodig. 

Verplicht

De vrouw reageerde in tranen toen ze Kirby recent in de winkel ontmoette. Die overhandigde haar met een plechtig gebaar het kussen plus grote stapels  bankbiljetten. ,,We wisten niet dat onze grootvader geld verstopte”, aldus de man van de vrouw voor de CNN-camera. En Kirby: ,,Ik voelde me moreel verplicht het geld terug te geven. Ook al had ik het zelf goed kunnen gebruiken.”

Rick Merling, de winkelmanager, noemt de actie van Kirby ‘hartverwarmend’. ,,Deze man heeft, ondanks zijn eigen behoeften, precies het goede gedaan.” Kirby was overigens, volgens de geldende wetten in de staat Michigan, niet verplicht het geld terug te geven. ,,Dat hij dat toch deed, maakt hem een bijzonder mens”, aldus Merling.

Poll

Wat doe jij als je geld vindt in iets wat je bij de kringloopwinkel kocht?

  • Houden (69%)
  • Teruggeven (31%)
36602 stemmen
Howard Kirby
Volledig scherm
Howard Kirby © screenshot Twitter CNN