Syrische strijders houden foto's van Assad omhoog.
Volledig scherm
PREMIUM
Syrische strijders houden foto's van Assad omhoog. © AFP

Assad kan hopen op een rustige oude dag

Bashar al-Assad was een paar jaar geleden door vriend en vijand opgegeven. Hij zou ten onder gaan in een volksopstand, net als zijn oud-collega's Ben Ali (Tunesië) of Hosni Moebarak (Egypte). Maar dat gebeurde niet, de Syrische president behield tegen alle verwachtingen de macht.

'Niemand hoeft zich illusies te maken. Na 8,5 jaar heeft de Syrische president Bashar al-Assad de burgeroorlog in zijn land gewonnen.' Op de intro van het commentaar in de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz valt weinig af te dingen, erkent oud-correspondent Bertus Hendriks, die nu als Midden-Oostendeskundige verbonden is aan Instituut Clingendael. Hij zag het ook verkeerd. ,,Als je bedenkt in wat voor situatie Assad verkeerde vóórdat de Amerikaanse president Obama besloot Syrië toch maar niet te bombarderen... (nadat Assad zijn eigen burgers met gifgas had bestookt, red.). Het aantal deserties uit zijn eigen leger groeide en hij leek op weg naar de rand van de afgrond. In die tijd heb ik nog weleens gezegd, wat ik nu betreur, dat de vraag niet meer was óf Assad ten onder zou gaan, maar wanneer. Die woorden moet ik terugnemen.''

  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.