Volledig scherm
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Azaz. (archieffoto) © REUTERS

Australië haalt kinderen IS-strijders weg uit Syrië

Australië heeft zes Australische kinderen geëvacueerd uit Syrië die door hun ouders waren meegenomen toen die zich aansloten bij terreurbeweging IS. Ook twee kinderen die in Syrië werden geboren, zijn uit een vluchtelingenkamp gered. Dat melden Australische media.

De Australische overheid zette een geheime operatie op poten voor de acht weeskinderen met de steun van hulporganisatie uit een Syrisch vluchtelingenkamp. De kinderen leefden in het kamp sinds de val van IS, zo meldt de zender ABC.

De kinderen werden naar een ander land in het Midden-Oosten overgebracht en zullen van daaruit naar Australië reizen. Premier Scott Morrison zegt dat de ouders de kinderen schade toebrachten door ze naar oorlogsgebied te brengen en noemde dat een ‘verachtelijke daad’. ,,Maar kinderen moeten niet gestraft worden voor de misdaden van hun ouders”, voegde hij eraan toe.

Luchtaanval

Drie van de kinderen zijn van de beruchte IS-strijder Khaled Sharrouf. Zijn vrouw Tara Nettleton volgde hem met hun vijf kinderen naar Syrië in 2015. Nettleton stierf in 2015 in het Iraakse Mosoel, terwijl Sharrouf en twee van de kinderen omgekomen zouden zijn tijdens een Amerikaanse luchtaanval in Syrië in 2017.

Ook de Nederlandse overheid haalde onlangs twee kinderen van IS-strijders terug uit Syrië. De kinderen waren volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) te jong om geïndoctrineerd te zijn, waardoor ze geen gevaar voor Nederland vormen.

  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.