Volledig scherm
Het gortdroge gras brandde gisteren bij Belmont Racecourse, de paardenracebaan van Perth in Australia. © EPA

Australische hitterecord van 50,7 graden kan sneuvelen

Australië zet zich schrap voor de warmste dag in de recente geschiedenis van het land. De hittegolf die al weken huishoudt, schuift op naar het oosten en daar zal de temperatuur verder oplopen, aldus de meteorologische dienst BOM.

Vanaf woensdag worden voor het midden en zuiden van het land een reeks dagen verwacht met temperaturen ver boven de veertig graden, waarschuwt BOM. Het Australische hitterecord staat op 50,7 graden Celsius en dateert van 2 januari 1960. Bloedheet was het destijds in Oodnadatta in het zuiden. Volgens een woordvoerder van BOM kan dat record volgende week sneuvelen.

Brandweerkorpsen zijn al in verhoogde staat van alertheid wegens dreigende nieuwe bosbranden. Er woeden er nog steeds meer dan honderd in het land waarbij al ruim een miljoen hectare bos en heide in de as is gelegd. Meer dan 800 huizen zijn verbrand. Zes mensen kwamen tot nu toe om. Er is nog altijd weinig zicht op regen.

In Perth aan de westkust werd het vandaag 40 graden, morgen wordt 41 verwacht. Melbourne zat op 41 graden, Adelaide op 42.

  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.